Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Nákladní vozidla neprojedou v případě sněhové kalamity přes Albrechtický kopec

Na úseku silnice I. třídy číslo 13 mezi Mníškem a Frýdlantem budou před zimním obdobím nainstalovány sklopné uzavírací dopravní značky kvůli zákazu vjezdu všech nákladních vozidel. K zákazu dojde v případě předpovědi kalamitních situací.

Dopravní značení zakazující vjezd nákladních vozů na úsek silnice mezi Mníškem a Frýdlantem bude aktivováno v případě předpovědi kalamitních situací, ve kterých nebude možné zajistit sjízdnost komunikace, zejména ve stoupání u Albrechtic. „Řidiči budou informativním svislým dopravním značením upozorněni na uzavření tohoto úseku silnice již na státní hranici v obci Habartice a na mimoúrovňové křižovatce se silnicí I. třídy číslo 35 u Svárova, a to právě z toho důvodu, aby mohli využít průjezd do Polska u Hrádku nad Nisou,“ popisuje vedoucí odboru dopravy Jan Čáp.

Nové opatření by mělo zajistit dostupnost Frýdlantského výběžku pro osobní vozidla, pokud dojde ke kalamitním situacím. Již v minulosti byl obdobný systém nainstalován také na silnici I. třídy číslo 10 před státní hranicí v Harrachově, kde se opatření osvědčilo.

„Úplné omezení tranzitní nákladní dopravy na úseku silnice mezi Mníškem a Frýdlantem není podle současné legislativy možné. Podle zákona o pozemních komunikacích slouží silnice I. třídy pro dálkovou mezistátní dopravu. K omezení dopravy může dojít pouze v případě snížené zatížitelnosti mostů nebo propustků,“ dodává Jan Čáp.

Právě Albrechtický kopec často v zimě blokují nákladní automobily a kamiony. I proto byla frekventovaná silnice během poslendní zimy několikrát téměř neprůjezdná.

Foto Bezedný Frank

Štítky silnice, nákladní automobil, zima, Frýdlant, Mníšek nad Hnilcom, Polsko, Albrechtice, Habartice, Svárov, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákladní vozidla neprojedou v případě sněhové kalamity přes Albrechtický kopec  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.