Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Vítr přes 100 km/h zastavil dnes kabinovou lanovku na Ještěd

Kabinová lanovka na Ještěd dnes od rána nejezdila kvůli silnému větru. Provoz se podařilo obnovit ve 13:30, řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

"Vyjasnilo se a vítr se uklidnil. Nyní máme 14 až 16 metrů za sekundu (50,4 - 57,7 km/h)," uvedl po 13:30 Štěpán. Rychlost větru na vrcholu přesahovala kolem 08:00 ráno 104,4 km/h, přípustných je necelých 58 km/h. Není to letos poprvé, co lanovka na Ještěd kvůli větru stojí. Kvůli silnému větru stojí kabiny lanovky na Ještěd několikrát do roka. V únoru tam rychlost větru v nárazech přesáhla dokonce 130 kilometrů. Nebezpečný je hlavně ten boční, který kabiny na lanech rozhoupává. "Provoz je v takovém případě povolen do rychlosti větru 16 metrů za sekundu," uvedl přednosta.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd je v provozu už více než 80 let, loni na vrchol vyvezla 291.070 lidí. Nejvíc za posledních osm let. Lanovku vybudovala na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Její stavba začala 15. června 1932 a do provozu byla dráha uvedena 27. června 1933. V letech 1971 až 1975 byla lanovka modernizována.

Autoři | Foto ČD

Štítky Ještěd, lanová dráha, František Wiesner, kabinová lanovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítr přes 100 km/h zastavil dnes kabinovou lanovku na Ještěd  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.