Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Silný vítr znovu zastavil kabinovou lanovku na Ještěd v Liberci

Silný vítr dnes na více než pět hodin zastavil provoz kabinové lanovky na vrchol Ještědu. Lanovka nejezdila od 8:00. Provoz se podařilo obnovit ve 13:30.

"První jízdu absolvovalo 27 lidí." uvedl strojník z horní stanice lanovky. Podmínky jsou podle něj "na hraně", a může se tak stát, že lanovka bude odpoledne jezdit nepravidelně. "Pokud se situace zhorší, tak se s ohledem na bezpečnost nemůže jezdit," konstatoval.

Rychlost větru na horní stanici přesahovala dnes v nárazech 86 kilometrů v hodině, přípustných je 58 km/h. Vítr komplikoval provoz lanovky i v minulých dnech. V úterý tam rychlost větru přesahovala i sto kilometrů v hodině a lanovka po většinu dne nejezdila. "I ve středu jsme museli kvůli větru odpoledne lanovku zastavit," řekl ráno přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Dnes fouká boční vítr, který kabiny na lanech rozhoupává. "Provoz je v takovém případě povolen do rychlosti větru 16 metrů za sekundu (58 km/h)," dodal přednosta.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd je v provozu už více než 80 let, loni na vrchol vyvezla 291.070 lidí. Je to nejvíce za posledních osm let. Lanovku vybudovala na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Její stavba začala 15. června 1932 a do provozu byla dráha uvedena 27. června 1933. V letech 1971 až 1975 byla lanovka modernizována.

Autoři | Foto ČD

Štítky lanová dráha, Ještěd, Liberec, František Wiesner, kabinová lanovka, vichřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr znovu zastavil kabinovou lanovku na Ještěd v Liberci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.