Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Kvůli silnému větru už druhý den stojí kabinová lanovka na Ještěd

Kvůli silnému větru už druhý den stojí kabinová lanovka na vrchol Ještědu. Rychlost větru na horní stanici přesahovala dnes ráno v nárazech 70 kilometrů v hodině. Přípustných je ale jen 58 km/h. Problém není samotný vítr, ale právě ty nárazy, řekl jeden z pracovníků lanové dráhy. Lanovka stojí od pátečního rána, kdy vítr na horní stanici přesahoval v nárazech 94 km/h.

Kvůli silnému nárazovému větru nejezdila lanovka několikrát i minulý týden, provoz byl omezený od úterý do čtvrtka. "Stojíme častěji, než je obvyklé. Naposledy jsme tolik dnů měli v lednu před třemi lety," řekl v pátek přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Minulé úterý tam rychlost větru přesahovala 100 kilometrů v hodině. V únoru ale na Ještědu naměřili dokonce vítr o rychlosti 130 km/h. Fouká boční vítr, který kabiny na lanech rozhoupává. "Provoz je v takovém případě povolen do rychlosti větru 16 metrů za sekundu (58 km/h)," dodal.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd je v provozu už více než 80 let, loni na vrchol vyvezla 291.070 lidí. Je to nejvíce za posledních osm let. Lanovku vybudovala na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Její stavba začala 15. června 1932 a do provozu byla dráha uvedena 27. června 1933. V letech 1971 až 1975 byla lanovka modernizována.

Autoři | Foto ČD

Štítky lanová dráha, Ještěd, František Wiesner, kabinová lanovka, vichřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli silnému větru už druhý den stojí kabinová lanovka na Ještěd  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.