Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Libereckém kraji je zájem o auta s alternativním pohonem

Liberecký kraj i krajské město Liberec chtějí využít dotací na nákup vozidel s alternativním pohonem. V programu ministerstva životního prostředí bude pro města, obce a kraje 100 milionů korun. V Libereckém kraji jsou s vozy s alternativním pohonem zkušenosti. V kraji jezdí desítky autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). V Desné na Jablonecku pořídila radnice už v roce 2008 hybridní automobil. Liberecký kraj má od loňského roku elektromobil, který získal v rámci projektu Elektromobilita od společnosti ČEZ.

"V rámci plánu obnovy služebních vozidel je v roce 2017 uvažováno o výměně jednoho stávajícího služebního vozidla za vůz s alternativním pohonem. Vzhledem k vyšším cenám uvažujeme o pohonu na CNG, neboť jeho cena na trhu je nejvýhodnější. Samozřejmě v takovém případě bude mít kraj zájem využít dotaci," řekla mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková. Obce a kraj mohou z programu na nákup vozů na CNG získat 50 tisíc korun, na elektromobil 220 tisíc a 200 tisíc korun na plug-in hybrid. Žádosti je možné podávat do konce března příštího roku.

Také liberecký magistrát má nákup automobilů s alternativním pohonem v plánu. "I proto jsme letos žádná auta nenakupovali, i když v rozpočtu byly. Chceme si promyslet, jestli by nebylo lepší je nakoupit s touto dotací. Osobně si myslím, že ano, ale musíme se na tom ještě dohodnout," řekl dnes náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec). Je to podle něj cesta do budoucnosti, protože se postupně na tento typ aut bude přecházet. "Čím dřív to město udělá, tím líp," poznamenal. Jaká auta radnice nakoupí, odhadnout nedokázal, zda to budou vozy na stlačený zemní plyn (CNG) nebo elektromobil, bude podle něj záležet na pořizovacích, ale také na provozních nákladech.

Naopak třeba v Jablonci nad Nisou magistrát o nákupu automobilů s alternativním pohonem zatím neuvažuje. "Vzhledem k horským podmínkám, v nichž se naši úředníci pohybují nejen v Jablonci, ale i v celém regionu, sázíme v tuto chvíli na jistotu aut na tradiční pohonné hmoty," řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Ani v České Lípě s využitím dotačního programu nepočítají. Radnice zatím nemá v plánu obnovu vozového parku, sdělil místostarosta Juraj Raninec (ODS). Pokud by město vozový park někdy obměňovalo, o nové technologie se podle něj bude radnice zajímat z hlediska ekologie i z hlediska pořizovací ceny automobilu.

Ani Desná, která v roce 2008 pořídila jako první radnice v Česku hybridní automobil, o nákupu nového vozu s alternativním pohonem neuvažuje. "Ten starý jsme letos vyměnili za normální benzinové auto a v příštím roce sice plánujeme výměnu dalšího referentského vozu, ale zřejmě také pořídíme auto s běžným pohonem," řekl dnes starosta Jaroslav Kořínek (Sdružení pro Desnou). I s dotací zůstávají podle něj náklady na pořízení vozu příliš vysoké, levný není ani provoz. "Jen pořízení nových baterií pro náš starý vůz stálo asi 120 tisíc korun," dodal.

Autoři | Foto iQLandia

Štítky Liberecký kraj, dotace, stlačený zemní plyn, radnice, Desná, Liberec, ČEZ, Ministerstvo životního prostředí České republiky, okres Jablonec nad Nisou, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji je zájem o auta s alternativním pohonem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.