Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Frýdlantsko se připravuje na zimu. Nákladní auta na Albrechťák nepustí v případě kalamity nové značky

Nejčernějším scénářům, kdy kamiony na zasněženém Albrechtickém kopci odříznou Frýdlantsko, by měly zabránit nové značky zamezující vjezd automobilů nad 3,5 tuny. Ty uvidí řidiči v případě kalamitní situace na osmi místech. Jejich rozmístění najdete v níže přiložené mapce.

Za nárůst kamionové dopravy na Frýdlantsku může uzavření hlavního tahu z polské Sieniawky do Bogatynie. Kamiony kvůli této uzavírce začaly využívat trasu po silnici I/13 přes Frýdlantsko. Přestože uzavírka měla v Polsku skončit už na podzim, realita je jiná. Podle posledních informací se neotevře dříve než v květnu příštího roku.

„Nejvíce se obáváme situace, kdy těžká nákladní auta zatarasí při zhoršených povětrnostních podmínkách Albrechtický kopec a odříznou tak Frýdlantsko. Připravili jsme proto novinku, kterou jsou dopravní značky, které operativně v návaznosti na počasí umožní uzavřít Albrechtický kopec pro vozidla nad 3,5 tuny,“ říká vedoucí provozního úseku Ředitelství silnic a dálnic ČR Josef Vrba.

Dopravní značení zakazující vjezd nákladních vozů na úsek silnice mezi Mníškem a Frýdlantem budou aktivovány v případě předpovědi kalamitních situací, ve kterých nebude možné zajistit sjízdnost komunikace, zejména ve stoupání u Albrechtic. Tyto značky mají jakési otevírací křídlo, díky kterému se mohou aktivovat, nebo deaktivovat, v závislosti na klimatických podmínkách. Jejich použití bude určovat dispečer zimní údržby.

„Řidiči budou informativním svislým dopravním značením upozorněni na uzavření tohoto úseku silnice již na státní hranici v obci Habartice a na mimoúrovňové křižovatce se silnicí I. třídy číslo 35 u Svárova, a to právě z toho důvodu, aby mohli využít průjezd do Polska u Hrádku nad Nisou,“ popisuje vedoucí odboru dopravy Jan Čáp

Právě Albrechtický kopec často v zimě blokují nákladní automobily a kamiony. I proto byla frekventovaná silnice během poslední zimy několikrát téměř neprůjezdná.  

Mapa rozmístění nových značek

Foto Martina Petrášková

Štítky Frýdlantsko, silnice, zima, nákladní automobil, Polsko, Josef Vrba, Ředitelství silnic a dálnic, Bogatynia, Mníšek nad Hnilcom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlantsko se připravuje na zimu. Nákladní auta na Albrechťák nepustí v případě kalamity nové značky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.