Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Silničáři v Libereckém kraji mají před zimou sklady plné posypu

Silničáři v Libereckém kraji mají před zimou sklady plné posypových materiálů. První tuny už na silnice vysypali. Od začátku listopadu se vyjíždí prakticky denně, řekl dnes Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která zajišťuje údržbu krajských komunikací. Na zimu měla firma připraveno 12 tisíc tun soli, 26 800 tun inertního posypu a 155 tisíc litrů solanky. Pořídila i dvě nová auta a generálku podstoupilo před zimou osm nástaveb a 13 radlic.

Silnice LK zajišťují údržbu 2077 kilometrů krajských komunikací druhých a třetích tříd. Jen zhruba 70 kilometrů zůstane v zimě bez údržby. Většinou jde o málo používané silnice třetích tříd, po kterých nejezdí veřejná doprava. Bez údržby je ale také silnice druhé třídy 290 kolem přehrady Souš, která se na zimu uzavírá. Udržovat se nebude ani krkonošská komunikace 286 z Horních Míseček na Vrbatovu Boudu. Na třech silnicích v kraji jsou osazeny sklopné značky, aby je v případě intenzivního sněžení bylo možné uzavřít pro kamiony. Platí to pro silnici 10 na Harrachov, nově pro silnici 13 na Frýdlant a stejně jako loni se bude pro kamiony uzavírat i silnice přes Oldřichov v Hájích.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. S každým rokem proto přibývá silnic, které se v zimě solí. "Stejně jako v předchozích letech i letos došlo k rozšíření chemického posypu na úkor zdrsňovacího. Konkrétně se toto opatření týká silnic v okolí obce Šimonovice," řekl Šén. Solit budou letos silničáři zhruba 683 kilometrů komunikací, 1262 kilometrů silnic se bude sypat drtí nebo pískem a 57 kilometrů budou silničáři jenom pluhovat. Do konce letošního roku mají krajští silničáři na zimní údržbu 37 milionů korun, dalších 125 milionů je v návrhu rozpočtu na příští rok.

Na zimu jsou dobře zásobeny i Technické služby města Liberce (TSML), které zajišťují nejen údržbu městských komunikací v Liberci, ale i silnice první třídy. "Máme zásobu 5000 tun posypové soli, 12 metrů krychlových ekogritu a 600 tun drtě," uvedl vedoucí zimní údržby Petr Malaník. Technické služby budou v Liberci udržovat 407 kilometrů silnic, 165 kilometrů chodníků, skoro 400 zastávek MHD, přes 300 přechodů pro chodce, parkoviště a veřejná prostranství. Úklid komunikací zajišťuje firma nejen vlastní technikou, o část se starají externí dodavatelé.

Tuny soli a inertního posypu mají ve svých skladech i Technické služby Jablonec. Už čtvrtý rok budou k ošetření ulic a chodníků v centru města používat ekologický materiál Ekogrit, který se v minulých letech osvědčil. Do úklidu sněhu ze 162 kilometrů silnic, 60 kilometrů chodníků a 19 kilometrů čtverečních parkovacích ploch se tradičně zapojí i nezaměstnaní. "Kolem 30 až 40 pracovníků veřejně prospěšných prací opět využijeme pro úklid na zastávkách, přechodech, u škol, na autobusovém nádraží, stanovištích separovaného odpadu a dalších exponovaných místech," řekl vedoucí městské správy komunikací Pavel Kozák.

Autoři

Štítky zima, silnice, Liberecký kraj, údržba, Silnice LK a.s., Vrbatova bouda, Liberec, Technické služby města Liberce a.s., Horní Mísečky, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři v Libereckém kraji mají před zimou sklady plné posypu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.