Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Liberecký kraj nemůže dopravcům kompenzovat zvýšení mezd

Liberecký kraj nemůže dopravcům kompenzovat zvýšení mezd řidičů autobusů, na němž se dohodla vláda s odbory. Podle odhadu dopravců se zvýšením mezd a zavedením nového státního svátku zvýší náklady na kilometr o tři až čtyři koruny a tyto peníze chtějí od kraje. Podle ministerstva pro místní rozvoj ale kraj kompenzace u již uzavřených smluv zvýšit nemůže, porušil by zákon o veřejných zakázkách. Novináře o tom dnes informoval hejtman Martin Půta (STAN). Se zvýšenými náklady se tak budou muset vypořádat dopravci.

Mzdy řidičů autobusů by se měly podle dohody vlády a odborů zvýšit od Nového roku zhruba o třetinu z nynějších 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Zvýšit se má i příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami z 50 Kč na hodinu na 78 Kč. Nově by měl být zaveden příplatek za náročné pracovní prostředí ve výši 6,60 Kč za hodinu. Minimální garantovaný příjem řidiče autobusu při 60 hodinách čekání a rozvržené pracovní době v rozsahu 168 hodin se tak podle odhadu vlády zvýší přibližně o 7800 měsíčně.

"Hned potom, co vláda a odbory uzavřely dohodu o navýšení mezd, jsme oslovili úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten nás odkázal na ministerstvo pro místní rozvoj, které metodicky vykládá zákon o veřejných zakázkách," řekl Půta. Podle stanoviska ministerstva nemůže kraj uplatnit novou dohodu ve smlouvách, které vzešly ze soutěží podle starého zákona. "Protože mzdy nemáme zahrnuté ve výpočtu ceny za dopravní výkon," vysvětlil Půta. V letošním roce platí kraj dopravcům za kilometr v průměru 28,90 Kč. Pro příští rok by se podle Půty měla paradoxně kompenzace dokonce ještě snížit, a to kvůli poklesu cen pohonných hmot v letošním roce.

Liberecký kraj objednává autobusovou dopravu v rozsahu kolem 13 milionů kilometrů, kterou zajišťuje devět dopravců. Největšími jsou BusLine, ČSAD Česká Lípa a ČSAD Liberec. Zatímco v roce 2014 platil kraj za kilometr v průměru 32 korun, loni už to bylo jen 29,32 Kč. Náklady kraje na autobusovou dopravu se tak ve srovnání s rokem 2014 snížily loni o 17 milionů korun a letos by to mělo být ještě o dalších šest milionů zhruba na 375 milionů korun. Současné smlouvy skončí až na konci roku 2018. Liberecký kraj už ale připravuje novou soutěž, která už bude podle Půty zahrnovat i mzdy řidičů.

Autoři

Štítky mzda, Liberecký kraj, Martin Půta, vláda, odbory, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Starostové a nezávislí, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ČSAD Liberec, BusLine

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj nemůže dopravcům kompenzovat zvýšení mezd  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.