Počasí dnes19 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Silnice z Kryštofova Údolí do Křižan se dočká rekonstrukce

Silnice z Kryštofova Údolí do Křižan se dočká rekonstrukce. Obce jsou oblíbenými cíli turistů, krajská komunikace 592 přes Křižanské sedlo, která je spojuje, však není v dobrém stavu. Náklady rekonstrukce se odhadují na 90 milionů korun. Liberecký kraj připravuje projekt, na náročnou opravu chce žádat dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Projekt počítá s kompletní rekonstrukcí zhruba osmikilometrového úseku silnice, nepůjde jen o opravu povrchu. "Bude zahrnovat také lokální sanaci podloží vozovky a tělesa komunikace, rekonstrukci asfaltového souvrství, obnovu odvodnění, opravu opěrných a nábřežních zdí a mostu a modernizace zádržného systému. Součástí bude obnova jak vodorovného, tak svislého dopravní značení," doplnila mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková. Práce na silnici začnou podle ní nejdříve v roce 2019.

Kraj připravuje 14 projektů dohromady za 1,7 miliardy korun, na něž chce čerpat dotace z IROP. Pro Liberecký kraj by v programu mělo být podle předběžných informací k dispozici 1,2 miliardy korun. Liberecký hejtman ale věří, že peněz bude nakonec víc. Rekonstrukce by se v nejbližších pěti letech mělo v kraji dočkat zhruba 75 kilometrů silnic druhých tříd. První akce už se uskutečnila v letošním roce, opraven byl půlkilometrový úsek silnice v Jablonném v Podještědí.

"V příštím roce chceme zahájit další tři projekty - rekonstrukci silnice v obci Okna na Českolipsku, výstavbu okružních křižovatek v Semilech, včetně humanizace navazujícího úseku silnice, a rovněž zahájíme humanizaci silnice v Jilemnici," dodal Půta. Rekonstrukcí by se díky evropským dotacím měly v dalších letech dočkat také například silnice 268 z Mimoně po hranice kraje, silnice 290 z Roprachtic na Kořenov nebo silnice 610 z Turnova přes Přepeře po hranice se Středočeským krajem.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky rekonstrukce, silnice, Kryštofovo Údolí, projekt, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice z Kryštofova Údolí do Křižan se dočká rekonstrukce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.