Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kvůli silnému větru dnes nejezdí kabinová lanovka na Ještěd

Kvůli silnému větru dnes nepojede kabinová lanovka na vrchol Ještědu. V pondělí zahajuje lanovka provoz až ve 14:00, podle informací z Českých drah zůstane ale nejméně do 16:00 mimo provoz. Důvodem je silný nárazový vítr, který dosahuje rychlosti téměř 94 kilometrů v hodině, přípustných je ale jen 58 km/h.

Zda dnes bude možné lanovku pustit, nedokázal přednosta lanovky Vladimír Štěpán odhadnout. "Nárazy jsou silné," poznamenal. Vítr se podle něj ale stáčí, a tak se možná odpoledne zklidní.

V letošním roce stojí lanovka častěji než v jiných letech. Mimo provoz byla několik dní i v říjnu, kdy tam rychlost větru přesahovala i 100 kilometrů v hodině. V únoru ale na Ještědu naměřili dokonce nárazy o rychlosti 130 km/h. Problémem je hlavně boční vítr, který kabiny na lanech rozhoupává. "Provoz je v takovém případě povolen do rychlosti větru 16 metrů za sekundu (58 km/h)," dodal Štěpán.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd je v provozu už více než 80 let, loni na vrchol vyvezla 291.070 lidí. Je to nejvíce za posledních osm let. Lanovku vybudovala na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Její stavba začala 15. června 1932 a do provozu byla dráha uvedena 27. června 1933. V letech 1971 až 1975 byla lanovka modernizována.

Autoři | Foto ČD

Štítky Ještěd, lanová dráha, České dráhy, František Wiesner, kabinová lanovka, vichřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli silnému větru dnes nejezdí kabinová lanovka na Ještěd  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.