Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Uježděný sníh stále komplikuje dopravu na několika místech, pro kamiony jsou uzavřeny dvě silnice

V noci v Libereckém kraji připadlo od pěti do 15 centimetrů sněhu a od středních poloh nadále sněží. Pro nákladní auta jsou stále uzavřené dvě silnice první třídy k hraničním přechodům do Polska, úsek silnice číslo 10 z Tanvaldu na Harrachov a silnice číslo 13 z Mníšku přes Frýdlant na Habartice. Silničáři motoristům doporučují jezdit se zvýšenou opatrností. Chemicky udržované silnice na Českolipsku a jihu Turnovska jsou holé, jinak je na nich vrstva rozbředlého sněhu, řekl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

"V nižších polohách prší, tam je nebezpečí vzniku ledovky," uvedl Pospíšil. Vozovky nižších tříd, které jsou udržované inertně, jsou zatím převážně jen vypluhované. "Posyp zapadává sněhem," uvedl Pospíšil.

Na silnice ke dvěma hraničním přechodům do Polska nesmí nákladní vozidla nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů. Doporučená alternativní trasa pro ně je přes hraniční přechod v Hrádku nad Nisou.

Podle webu policie je provoz v kraji zatím bez komplikací. Nejhorší byla situace v dopravě ve středu večer, kdy začalo sněžit. Velké problémy byly i v krajském Liberci. Stalo se několik hromadných nehod a autobusy MHD nabíraly až čtyřicetiminutové zpoždění. Už v noci se ale teplota v krajském městě dostala nad nulu a je obleva. Silnice jsou ve městě mokré nebo je na nich rozbředlý sníh.

"Jenom na Liberecku vyjížděli dopravní policisté do dnešního rána k více jak dvěma desítkám dopravních nehod," řekla mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Teploty jsou ráno v kraji mezi dvěma a minus jedním stupněm Celsia. Podle předpovědi se bude nadále oteplovat a na déšť by se měly srážky změnit i ve vyšších polohách. Sněžení by mělo zůstat v polohách nad 800 metry nad mořem. Meteorologové varují před silným větrem. "Očekáváme čerstvý vítr s nárazy až 70 kilometrů v hodině. Na horách bude vát velmi silný vítr s nárazy kolem 90 km/h, místy s tvorbou sněhových jazyků," uvedl v předpovědi Český hydrometeorologický ústav.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky silnice, Liberecký kraj, Pavel Pospíšil, hraniční přechod, Polsko, Harrachov, okres Česká Lípa, Frýdlant, Tanvald, Mníšek nad Hnilcom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uježděný sníh stále komplikuje dopravu na několika místech, pro kamiony jsou uzavřeny dvě silnice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.