Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Účet za sněžení: Auta v potoce i na střeše, popadané stromy a zavřené silnice

V Libereckém kraji přestalo sněžit, oteplilo se a sčítají se škody. Těžký mokrý sníh ale přesto stále na několika místech komplikuje dopravu. Policisté od včerejšího odpoledne evidují přes dvě desítky nehod, hasiči už od noci neustále vyjíždějí k novým a novým zásahům, především spadlým stromům.

Zavřeno bylo postupně několik silnic, projet se nedalo od Kořenova do Harrachova, kde byl spadlý strom, uzavřený pro nákladní dopravu je stále hraniční přechod v Harrachově, který se povede úplně zprůjezdnit zřejmě až v pátek. Kamiony ve středu večer úplně ucpaly také silnici přes Hemrich z Mníšku do Raspenavy.

Zavřená byla i silnice přes Albrechťák, kde také uvízly kamiony a musely být vyprošťovány. Silnice je ale podle silničářů v tuto chvíli průjezdná bez omezení.

První zásah hasičů už v půl čtvrté ráno

Od půl čtvrté ráno jsou na nohou také hasiči. Ve 3:20 vyrazili do Čisté u Horek, kde sjelo auto do potoka. V šest ráno pak jeli do Velkých Hamrů, kde řidič otočil auto na střechu.  Po osmé ráno pak jeli o kousek dál, když v Desné padl strom přes silnici a celou ji zablokoval. „Těsně před devátou pokračovali tanvaldští hasiči na stejnou práci k Harrachovu. Tam uzavřel komunikaci I/10 spadlý strom, který navíc poškodil svodidla,“ řekla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Provoz blokovala kolem 9. hodiny na I/14 dopravní nehoda v Proseči nad Nisou, kde se střetl osobní a nákladní automobil. Nehoda se obešla bez zranění.

K dalším popadaným stromům museli hasiči do Jilemnice (ulice V Jilmu), Stružince (části obce Pohoří), k Bozkovu či na Malou Skálu (do části obce Mukařov).

Kamiony blokovaly i Jablonec

Velké problémy byly i v Jablonci, kde ještě ráno vydatně sněžilo. Po deváté hodině zkolabovala doprava na hlavních ulicích města, když je zablokovaly kamiony. Problémy byly celé dopoledne, například zpoždění městské hromadné dopravy se pohybovalo mezi 30 minutami až hodinou.

Teploty v kraji jsou stále kolem nuly. Podle předpovědi by se mělo oteplovat a na déšť by se měly srážky změnit i ve vyšších polohách. Sněžení by mělo zůstat v polohách nad 800 metry nad mořem. Meteorologové varují před silným větrem. "Očekáváme čerstvý vítr s nárazy až 70 kilometrů v hodině. Na horách bude vát velmi silný vítr s nárazy kolem 90 km/h, místy s tvorbou sněhových jazyků," uvedl v předpovědi Český hydrometeorologický ústav.

Čtěte také: Sníh odložil fotbalovou ligu

Autoři | Foto HZS LK

Štítky silnice, strom, Liberecký kraj, Harrachov, Kořenov, Mníšek nad Hnilcom, Raspenava, Jablonec, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Účet za sněžení: Auta v potoce i na střeše, popadané stromy a zavřené silnice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.