Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Liberecký kraj zavádí noční vlaky do Semil, Frýdlantu a Hrádku

V Libereckém kraji přibudou s novým jízdním řádem od neděle 11. prosince nové železniční i autobusové spoje. Nový spěšný vlak začne v pracovních dnech jezdit z Liberce do Semil a také z Horek u Staré Paky do Liberce. O víkendech budou jezdit noční vlaky do Semil, Frýdlantu a Hrádku nad Nisou. Přibude i autobusové spojení z Frýdlantska do Prahy. Novináře o tom dnes informoval Otto Pospíšil, zástupce ředitele společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji.

"Do letošního roku měl Liberecký kraj pouze noční spoje z Liberce do Tanvaldu, ty spoje se osvědčily, o víkendu s nimi jezdí kolem 20 cestujících, chceme proto vyzkoušet, zda se podobné spoje uplatní i do jiných částí kraje," řekl jednatel Korid LK Pavel Blažek. K nočním spojům do Tanvaldu přibudou proto noční vlaky do Semil, Frýdlantu a Hrádku nad Nisou se společným odjezdem v 0:30 v sobotu a v neděli. "Ty spoje mimo jiné navazují na autobusy z Prahy. Liberecký kraj za ně za rok zaplatí navíc 1,4 milionu korun," dodal Blažek.

Noční vlak do Hrádku nad Nisou zajišťuje společnost Trilex, ostatní vlaky České dráhy. Rozsah vlakové dopravy objednané u Českých drah se zvýší zhruba o 1,8 procenta. Vedle nových nočních spojů a spěšných vlaků přibudou v letní turistické sezoně i další vlaky s přepravou kol z Kořenova na Jablonecku do Rovenska pod Troskami na Semilsku a dál z Rovenska do Liberce. V Libereckém kraji cestujících ve vlacích v posledních letech přibývá. "Meziročně je tam nárůst o 4,4 procenta, což vzhledem k dlouhodobým výlukám považujeme za úspěch," dodal ředitel Korid LK Jiří Hruboň.

Nový jízdní řád nepřinese jen novinky na železnici. Zlepší se autobusové spojení z Frýdlantského výběžku na Prahu. Přímý autobus bude vyjíždět z Nového Města pod Smrkem přes Hejnice, Lázně Libverda a Liberec do Prahy, některé spoje budou zajíždět i do Mladé Boleslavi. "Snažíme se vyjít vstříc lidem, kteří míří do lázní, ale také studentům, nasazovat tam proto budeme dálkové autobusy. Jízdenka z Nového Města přijde na 130 korun, z Frýdlantu na 110, cestující z Liberce zaplatí 84 korun," řekl předseda představenstva ČSAD Liberec Petr Wasserbauer. Firma zavádí i jeden odpolední expresní spoj z Liberce do Prahy. Na lince má jinak dominantní postavení RegioJet.

Liberecký kraj objednává v posledních letech veřejnou dopravu ve stabilním rozsahu. Autobusoví dopravci najezdí bezmála 13,7 milionu kilometrů, dopravci na železnici přes čtyři miliony kilometrů a dalších 330 tisíc kilometrů představuje tramvajové spojení mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. V letošním roce stálo zajištění veřejné dopravy Liberecký kraj zhruba 620 milionů korun, z toho 94 milionů přidal stát na zajištění regionálních vlaků, více než 25 miliony korun přispěly obce a šest milionů představuje příspěvek zaměstnavatelů. Na příští rok je podle vedoucího odboru dopravy Jana Čápa v rozpočtu připraveno 634 milionů.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, Liberec, Semily, Frýdlant, Hrádek nad Nisou, Praha, veřejná doprava, Horka u Staré Paky, Frýdlantsko, Pavel Blažek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj zavádí noční vlaky do Semil, Frýdlantu a Hrádku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.