Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

V České Lípě po sedmi měsících skončí dopravní omezení na I/9

V České Lípě po sedmi měsících skončí dopravní omezení na silnici I/9. Kvůli výstavbě nového mostu na průtahu městem tam je od května kyvadlový provoz a na silnici se tvoří kolony. Nový most už je hotový, plný provoz na něm bude obnoven ve čtvrtek odpoledne. Pokračovat budou ještě dokončovací práce, zcela hotovo bude v dubnu, řekl dnes Jakub Hromádka, stavbyvedoucí společnosti SaM Silnice a mosty Česká Lípa, která stavbu zajišťuje.

Silnice I/9 od Nového Boru na Prahu patří k nevytíženějším komunikacím v České Lípě. Denně po ní projede kolem 15.000 aut. Rekonstrukce mostu nad Moskevskou ulicí se připravovala několik let. "Most byl ve velmi špatném stavu, nebylo možné to dál odkládat," řekl Hromádka. Stav mostu byl podle něj tak špatný, že bylo nutné ho strhnout a postavit nový. Aby mohl být provoz na trase zachován, postavili vedle stavbaři provizorní most. Demolice a výstavba nového mostu stály včetně DPH zhruba 37 milionů korun.

Kvůli demolici a výstavbě nového mostu musela být několikrát zcela uzavřena Moskevská ulice pod ním. A to nejen pro automobily, ale také pro pěší. Dnes už je ale podle Hromádky nový most hotový a obnovení plného provozu nic nebrání. Před zimou se podařilo dokončit i vodorovné značení. Některé práce budou ale muset počkat do jara. "Dláždění budeme dodělávat až na jaře," doplnil stavbyvedoucí.

Sedmatřicetitisícová Česká Lípa je jedním z mála větších měst, kde není obchvat a tranzitní doprava včetně kamionů projíždí městem. Obchvat se sice začal v roce 2008 stavět a letos už měl být hotový, v roce 2010 ale akci stejně jako dalších 11 projektů zastavil z úsporných důvodů tehdejší ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné). Hotová je mimoúrovňová křižovatka u Sosnové se silnicí, která končí nedaleko areálu koupaliště v Dubici v České Lípě. Dokončena byla v roce 2011. Navázat by na ni měla další 1,5 kilometru dlouhá etapa od Dubice do Dolní Libchavy. Podle odhadů ŘSD nezačne zřejmě stavba dřív než v roce 2018.

Autoři

Štítky Česká Lípa, silnice, stavba, Praha, Nový Bor, Vít Bárta, Věci veřejné, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České Lípě po sedmi měsících skončí dopravní omezení na I/9  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.