Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zvýšení mezd přijde dopravce v Libereckém kraji na 60 milionů korun

Zvýšení mezd řidičů autobusů, na němž se v říjnu dohodla vláda s odbory, přijde podle odhadů regionální dopravce v Libereckém kraji na 60 milionů korun. Letos kraj platí za kilometr v průměru 28,40 Kč, mzdy zvýší náklady na kilometr bezmála o pět korun, což představuje nárůst až 17 procent. Kraj ale zatím stále nenašel cestu, jak zvýšené náklady dopravcům kompenzovat, aniž by porušil zákon. Dopravci mzdy zvýšit musí, pro některé to ale může být vážný problém.

Liberecký kraj objednává autobusovou dopravu v rozsahu kolem 13 milionů kilometrů, zajišťuje ji devět dopravců. Největšími jsou BusLine, ČSAD Česká Lípa a ČSAD Liberec. Zatímco v roce 2014 platil kraj za kilometr v průměru 32 korun, loni už to bylo jen 29,32 Kč a letos platí třem největším dopravcům v průměru 28,40 Kč. Protože mzdy nejsou u současných smlouvách zahrnuty ve výpočtu ceny za dopravní výkon, měla by se podle Pietera cena za kilometr pro příští rok kvůli poklesu cen pohonných hmot paradoxně ještě zhruba o 50 haléřů až korunu na kilometr snížit.

Liberecký kraj má s dopravci smlouvy uzavřené do konce roku 2018, pokud by jim teď dotaci na kilometr zvýšil, porušil by podle ministerstva pro místní rozvoj zákon o veřejných zakázkách. "My můžeme zvýšit cenu maximálně o deset procent, což ale nepokryje zvýšení nákladů na platy řidičů," řekl náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Věří ale, že se nakonec řešení najde. Liberecký kraj bude na kompenzace připraven, v rozpočtu na příští rok na ně sice zatím 60 milionů korun není, ale už v první rozpočtové změně v příštím roce podle Pietera tato částka bude.

Mzdy řidičů autobusů by se měly podle dohody vlády a odborů zvýšit od Nového roku zhruba o třetinu z nynějších 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Zvýšit se má i příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami z 50 Kč na hodinu na 78 Kč. Nově by měl být zaveden příplatek za náročné pracovní prostředí ve výši 6,60 Kč za hodinu. Minimální garantovaný příjem řidiče autobusu při 60 hodinách čekání a rozvržené pracovní době v rozsahu 168 hodin se tak podle odhadu vlády zvýší přibližně o 7800 měsíčně. V kalendáři navíc přibyl další svátek, i ten náklady zvýší.

Dopravci musí mzdy řidičům autobusů od Nového roku zvýšit bez ohledu na to, zda jim kraj nebo stát pomohou. Může to však pro ně být likvidační. Třeba pro největšího dopravce v Libereckém kraji BusLine to bude v příštím roce znamenat měsíčně navíc na mzdách vyplatit zhruba šest milionů korun. "My jsme schopni ty náklady nést tak jeden až dva měsíce," řekl již dříve předseda představenstva Radek Chobot. Firma má podle něj zhruba 850 řidičů a veřejnou regionální dopravu zajišťuje nejen v Libereckém kraji, ale i sousedních krajích Ústeckém a Královéhradeckém.

Autoři

Štítky mzda, Liberecký kraj, řidič autobusu, vláda, Marek Pieter, BusLine, ČSAD Česká Lípa, ČSAD Liberec, Starostové pro Liberecký kraj, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvýšení mezd přijde dopravce v Libereckém kraji na 60 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.