Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Vlakem do Prahy za hodinu? Nutná modernizace by spolkla miliardy

Jeli jste někdy vlakem z Liberce do Prahy? Proč byste to dělali, říkáte? Pravdou je, že vlakové spojení s Prahou je žalostné. Nejrychleji se tam dostanete za více než dvě a půl hodiny s přestupem v Turnově. Co s tím? Zatím se spíš stále mluví, připravuje se další studie.

Liberecký kraj má na modernizaci trati na Prahu enormní zájem. Snem je dojet vlakem do Prahy za 60 minut. Zástupci kraje o tom teď jednali s ministrem dopravy. „K tomu může dojít jen v případě rozsáhlé modernizace železnice. Pro náš kraj je další rozvoj železničních tratí nutný,“ říká hejtman Martin Půta.

Aby ale nezůstalo pouze u slov, aktuálně na kraji připravují alespoň přímý rychlík. První byl měl vyjet s platností jízdních řádů 2018/2019. Cesta do Prahy se tak zrychlí alespoň o pár minut a další minuty pak ušetří plánovaná rekonstrukce zabezpečovacího zařízení v Turnově. Vzhledem k zastaralé technice se dnes v Turnově vlaky sjíždí do stanice postupně, což prodlužuje dobu cestování," řekla mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.

A kdy bude vlak časově konkurovat autobusům a autům? Konkrétní datum se nedozvíme, mluví se o deseti letech. Podle ministerstva dopravy je v současné době zpracovávána nová studie, která by měla najít ekonomicky a technicky proveditelné řešení rychlejší trati Praha – Liberec.

Jedna podobná studie už přitom existuje. V roce 2002 ji vypracovala společnost SUDOP a cesta do Prahy by se u té nejkratší a také nejdražší varianty zkrátila na zhruba 68 minut. Náklady? Tady zřejmě bude zakopaný pes. U zmíněné varianty zhruba 30 miliard korun.

Kraj nyní pracuje na modernizacích dalších tratí. Rychleji se už jezdí mezi Libercem a Tanvaldem, další budou následovat. „Stejným způsobem chceme nyní pokračovat i na trati z České Lípy do Liberce tak, aby vlaky zvládaly cestu za necelou hodinu," představil Marek Pieter, náměstek hejtmana pro dopravu, investice a veřejné zakázky další plány Libereckého kraje. Tam by se mělo začít v roce 2019. 

A další úseky? Železný Brod - Tanvald, Chrastava - Žitava a Bakov nad Jizerou - Česká Lípa - Jedlová. Modernizace se dočká nádraží v Semilech. 

Autoři | Foto České Dráhy

Štítky Praha, Liberec, Liberecký kraj, Turnov, Martin Půta, Marek Pieter, Česká Lípa, Tanvald, Ministerstvo dopravy České republiky, Sudop Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlakem do Prahy za hodinu? Nutná modernizace by spolkla miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.