Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Letošní zimní údržba stála v Liberci už skoro 28 milionů korun. Sněhu zatím napadlo více než v předchozích letech

Letošní zimní údržba v Liberci už stála skoro 28 milionů korun a do konce ledna náklady ještě výrazně stoupnou. Na spoustu prací po vydatné sněhové nadílce z první poloviny ledna totiž nebyly vystavené faktury. Přitom loni na konci ledna náklady za zimní údržbu činily necelých 17 milionů korun.

"Pořádnou zimu jako je ta letošní jsme mohli zažít v Liberci naposledy před čtyřmi lety," uvedla mluvčí Technických služeb města Liberce Alžběta Přikrylová. Tehdy údržba za celou zimu stála přes 50 milionů korun. Radnice po zkušenostech z posledních let předpokládala, že letošní ji bude stát 36 milionů korun.

Pro srovnání při minulé zimě od listopadu 2015 do března 2016 napadlo 80 centimetrů sněhu, v zimě 2014/2015 to bylo 87 centimetrů sněhu a v sezoně 2013/2014 jen 30 centimetrů. Letos jen za první polovinu ledna činil takzvaný kumulativní spad sněhu ve městě 122 centimetrů a radnice kvůli tomu zvažovala i vyhlášení kalamitního stavu. Nakonec k tomuto kroku nepřistoupila.

Technické služby měly v minulých dnech nasazené 90 kusů mechanizace včetně strojů najatých od externích dodavatelů. Z centra města a úseků komplikující zajištění veřejné hromadné dopravy bylo odvezeno do deponie v Londýnské ulici u čistírny odpadních vod 90 plně naložených nákladních automobilů. Zároveň bylo do prací zapojeno 130 pracovníků ručního úklidu, dalších 50 lidí nasadily Komunitní práce Liberec, které zaměstnávají nekvalifikované, starší 50 let či dlouhodobě nezaměstnané lidi.

Technické služby města Liberce se celkově starají v krajském městě o 407 kilometrů vozovek, 165 kilometrů chodníků, veřejná prostranství, parkoviště, zastávky MHD, schodiště či přechody pro chodce.

Autoři | Foto HZSLK

Štítky Liberec, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní zimní údržba stála v Liberci už skoro 28 milionů korun. Sněhu zatím napadlo více než v předchozích letech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.