Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Na mzdy řidičů autobusů přidá Liberecký kraj necelých šest milionů korun

Skoro šest milionů korun přidá Liberecký kraj dopravcům na mzdy řidičů autobusů. Rozhodli tak na úterním jednání zastupitelé. Se společnostmi, které v kraji zajišťují dopravní obslužnost, podepíše nové dodatky ke smlouvám. Konkrétně jde o společnosti BusLine, ČSAD Liberec a ČSAD Česká Lípa.

„S ohledem na limit 5 706 000 korun na jednu veřejnou zakázku je nutno uvést, že tato změna nepokryje veškeré navýšení plynoucí ze změny právních předpisů, ale pouze náklady na zhruba 3-5 měsíců dle velikosti oblastí, které dopravci zajišťují,“ podotýká Marek Pieter (SLK), náměstek pro rezort dopravy, investic a veřejných zakázek Libereckého kraje.

V rozpočtu má kraj připraveno 60 milionů, víc ale smlouvy a zákon o veřejných zakázkách přidat nedovolují.

Mzdy řidičů autobusů by se měly podle dohody vlády a odborů zvýšit v letošním roce zhruba o třetinu z nynějších 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Vzrůst má i příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami z 50 Kč na hodinu na 88 Kč. Nově by měl být zaveden příplatek za náročné pracovní prostředí ve výši 6,60 Kč za hodinu. Minimální garantovaný příjem řidiče autobusu při 60 hodinách čekání a rozvržené pracovní době v rozsahu 168 hodin se tak podle odhadu vlády zvýší přibližně o 7800 korun měsíčně. V kalendáři navíc přibyl další svátek, i ten náklady zvedne.

Liberecký kraj objednává autobusovou dopravu v rozsahu kolem 13 milionů kilometrů, zajišťuje ji devět dopravců. Loni kraj platil za kilometr v průměru 28,40 Kč, mzdy zvýší podle odhadů náklady bezmála o pět korun, což představuje nárůst až 17 procent. Dopravci je zaplatit musí, mnozí to ale sami dokážou zvládnout jen jeden až dva měsíce. Třeba pro největšího dopravce BusLine to znamená měsíčně navíc na mzdách vyplatit zhruba šest milionů korun. Firma má zhruba 850 řidičů a regionální dopravu zajišťuje v Libereckém, Ústeckém a Královéhradeckém kraji.

Foto Jaroslav Appeltauer | Zdroj ČTK

Štítky Liberecký kraj, mzda, řidič autobusu, BusLine, ČSAD Liberec, ČSAD Česká Lípa, veřejná zakázka, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na mzdy řidičů autobusů přidá Liberecký kraj necelých šest milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.