Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Nová podoba autobusového terminálu by mohla být známa už v březnu

Liberec by mohl mít už za dva roky nový terminál autobusového nádraží. Konečnou podobu chce vedení města vybrat z návrhů, které obdrží ve veřejné soutěži. Vítězný návrh by měl být známý zhruba za měsíc. Na stavbu v hodnotě zhruba 150 milionů korun bude město žádat evropskou dotaci.

„Nyní oslovíme minimálně 24 architektonických kanceláří z celé republiky. Vybírali jsme ty, které mají zkušenosti s výstavbou terminálů. Mimo to se může přihlásit kdokoliv další," řekl náměstek primátora Jan Korytář (Změna). Vítěz soutěže dostane podle něho 100 tisíc korun a další půlmilion za autorská práva v případě realizace.

Dostavba alespoň trochu reprezentativního zázemí je tématem už řadu let. Nástupiště se dočkala rekonstrukce v 90. letech, na samotné zázemí a halu už nezbyly peníze. Ostuda místa, ze kterého denně proudí stovky turistů, vznikla jako určité provizorní řešení, na místě ale stojí už od devadesátých let. Díky novému parkovacímu domu by mělo přibýt míst k parkování. Jeho kapacita by měla být více než dvojnásobná oproti současnému parkování. 100 parkovacích míst v okolí nádraží je v pracovní dny většinou po celý den obsazeno.

Vedení města chce nový terminál postavit na pozemku nad nádražím, kde je nyní parkoviště pro zhruba pět desítek aut. Architekti musí do návrhu zahrnout také samotné autobusové nádraží, které by vedení města chtělo odkoupit soukromého vlastníka, kterým je ANL s.r.o.

„Město v této společnosti nemá žádnou majetkovou účast, takže naše možnost podílet se na rozvoji tohoto důležitého dopravního uzlu je omezená,“ dodal už dříve Korytář.

Štítky Liberec, radnice, Jan Korytář, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová podoba autobusového terminálu by mohla být známa už v březnu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.