Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do ulic vyrazil nový hybridní autobus. Od úterý jezdí do Géčka

Liberecké ulici brázdí od úterý nový bezbariérový autobus Volvo. Ten má dopravní podnik zapůjčený na testování do konce března. Nový a pro liberecký provoz atypický autobus, můžete od dnešního dne potkat na lince 600. Stejné autobusy jezdí například v běžném provozu ve Velké Británii.

Dopravní podnik se s autobusem seznámil v listopadu na veletrhu Czechbus. „Jsme rádi, že můžeme našim cestujícím formou testování představovat nové technologie v oblasti autobusové dopravy. Tento hybridní autobus nebude v Liberci v letošním roce jediným testovaným vozidlem. V průběhu roku bude mít dopravní podnik zapůjčen také elektrobus“, vysvětlil důvod testování a zápůjčky ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar.

Technické parametry autobusu

Zapůjčený vůz je klasický městský nízkopodlažní autobus o délce dvanáct metrů a je poháněn hybridní technologií kombinující vznětový motor a elektromotor. Autobus disponuje výkonem 215 koní. 

Elektromotor je poháněn energií, která je ukládána v akumulátorech. Tyto akumulátory jsou umístěny na střeše nad řidičem a jsou nabíjeny při brždění vozidla. Řidič vidí stav nabití akumulátorů na displeji počítače, který je umístěn na přístrojové desce. Autobus se při odjezdu ze zastávky nebo křižovatky rozjíždí pouze na elektřinu a při překročení rychlosti 20 kilometrů v hodině se nastartuje dieselový motor a vůz je pak poháněn oběma pohony. 

Autobus má kapacitu devětadvacet míst k sezení a osmapadesát míst k stání. Pro vozíčkáře nebo kočárek je vyhrazeno jedno místo. Příjemnější cestování by měla zajistit klimatizace celého autobusu.

Štítky dopravní společnost, G.cz, Volvo Cars, Velká Británie, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do ulic vyrazil nový hybridní autobus. Od úterý jezdí do Géčka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.