Počasí dnes18 °C, zítra27 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Platit kartou půjde brzy ve všech libereckých tramvajích

Dopravní podnik plánuje rozšířit možnost placení bezkontaktní platební kartou do všech tramvají na linkách 2 a 3 z Hanychova do Lidových Sadů. Projíždí napříč městem a vedle pravidelných cestujících ji hojně využívají turisté. Cestující v Liberci mohou za jízdenky platit bezkontaktní kartou zatím jen v nové tramvaji EVO2.

Ohlasy za dva měsíce provozu jsou velmi pozitivní, proto chce podnik automaty vybavit i dalších 30 tramvají. Nový systém, podobný těm, které používají k odbavení cestujících v Londýně nebo Chicagu, představil dopravní podnik loni v září, v ostrém provozu je od 1. listopadu. "Po dokončení pilotního projektu, což by mělo být v prvním pololetí letošního roku, plánujeme další rozšíření. Cena je kolem milionu korun, jednáme o možném spolufinancování s bankami," doplnil ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar. Liberec byl první městem, které bezkontaktní platby cestujícím umožnilo, systém se testuje i v Brně a jeho zavedení chystají v Plzni.

Liberecký dopravní podnik spolupracuje na projektu s MasterCard a ČSOB. "Je to další krok k tomu, abychom jednou vůbec nemuseli po kapsách hledat drobné ani bankovky," řekla již dříve ředitelka pro rozvoj komerčních řešení MasterCard Martina Kirchrathová. Kartu, která umožňuje platit bezkontaktně, má už podle ní většina klientů a průzkum ukázal, že více než polovina Čechů by uvítala, kdyby mohli kartou platit ve veřejné dopravě.

Bezkontaktně mohou cestující v Liberci platit za jízdenky zatím v jedné tramvaji a také u automatu na terminálu městské dopravy v centru města. Za jízdenku z automatu ve voze i na terminálu zaplatí stejně jako v trafice 20 korun, nebo deset v případě zlevněné jízdenky. "Automat na terminálu umožňuje platit i drobnými, zhruba 30 procent plateb měsíčně je tam provedeno bezkontaktně," dodal ředitel dopravního podniku.

V městské dopravě v Liberci se od roku 2006 cestuje s elektronickou kartou, na kterou lze nahrát předplatné nebo ji využít jako elektronickou peněženku k zaplacení levnějšího jízdného ve voze. Od roku 2009 nahradila původní městskou kartu krajská opuscard, která stejným způsobem umožňuje cestovat v rámci integrovaného systému po celém kraji. Kartu denně v dopravě využívá 80 000 lidí, nejvíc v Liberci a Jablonci. Teď mají podle Wejnara možnost zaplatit bezhotovostně i ti, kdo krajskou kartu nemají a nechtějí využít dražší SMS jízdenku.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberec, dopravní společnost, MasterCard, Londýn, Chicago, Československá obchodní banka, Brno, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Platit kartou půjde brzy ve všech libereckých tramvajích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.