Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Dopravu v Libereckém kraji zkomplikovaly večer popadané stromy

Dopravu v Libereckém kraji zkomplikoval večer silný vítr a popadané stromy. Přerušily provoz na čtyřech železničních tratích a téměř na 20 úsecích silnic. Spadlý strom zastavil provoz na trati ze Smržovky na Tanvald na Jablonecku, mezi Starou Pakou a Lomnicí nad Popelkou na Semilsku a na Liberecku z Frýdlantu do Černous a z Křižan do Karlova pod Ještědem. Vlaky stihly zastavit, zraněn nikdo nebyl, řekla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Plné ruce práce měli také hasiči. "Do 18:00 měli za sebou už 84 zásahů," sdělila krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Jen mezi 16:00 a 17:00 vyjížděli k 22 událostem, dalších 20 popadaných stromů bylo na silnicích nahlášeno mezi 18:00 a 19:00. "Zatímco včera (v pondělí) vichr sužoval Semilsko, dnes trápí hlavně Českolipsko. Popadané stromy zatarasily silnici v Mimoni, z Nového Oldřichova na Volfartice, v Jestřebí, Chlumu, části obce Zbyny, Zahrádkách nebo Doksech," doplnila.

Podle informací z libereckého letiště přesahovala rychlost větru v nárazech 86 kilometrů v hodině. K utržené střeše museli hasiči do Nového Oldřichova, další uvolněnou střechu zajišťovali v Zákupech. V Dubé spadly plechy ze střechy na traktor, obešlo se to bez zranění. Problémy byly i na Liberecku, spadlý strom zablokoval silnici 13 u Habartic. "Hasiči vyjížděli do Frýdlantu, Višňové, Pertoltic, Krásného Lesa či Jindřichovic pod Smrkem," dodala. Problémy s popadanými stromy byly i na silnici 35 u Stráže nad Nisou, ale také na Semilsku a Českolipsku.

V Libereckém kraji od rána napadlo až 25 centimetrů mokrého sněhu a doprava na některých místech kolabovala, včetně rychlostní silnice z Liberce na Prahu. Situace se začala zlepšovat dnes po 10:00, kdy sněžení ustalo. Všechny silnice v kraji jsou už s opatrností sjízdné, motoristé však musí počítat se zbytky rozbředlého sněhu. "Kdo přezul na letní gumy, neměl by vůbec vyjíždět," řekl Hanč.

Uzavřena byla od 08:30 silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov i hraniční přechod do Polska, silničáři ji znovu zprůjezdnili od 14:44. Problémy byly dopoledne na rychlostní silnici z Liberce na Prahu, kde stála několikakilometrová kolona odstavených kamionů. Po 11:00 se začala rozjíždět. Kvůli stojícím autům byl dopoledne neprůjezdný také úsek mezi Hodkovicemi a Rádelským Mlýnem, situace se i tam už zlepšila. Hlavní tahy jsou většinou jen holé a mokré a s opatrností sjízdné. Provoz je plynulý.

Podle krajského dispečera zimní údržby Pavla Pospíšila začalo sněžit dnes ráno kolem 6:00 a problémy byly po celém kraji. Nejvíc sněžilo v Jizerských horách a Krkonoších. Podle policie se v kraji jen za dopoledne stalo víc než 50 dopravních nehod.

Na krajské silničáře se zlobí v Jablonci, kde připadlo 15 centimetrů a doprava ráno kolabovala. "Zatímco vozy Technických služeb Jablonce nad Nisou vyjely do ulic už v 6:15, Krajská správa silnic LK nasadila techniku později. Krajské silnice byly nesjízdné a zablokované kolonami aut v ranní špičce," řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS). V kolonách podle něj uvízly i pluhy jabloneckých technických služeb. Podle Veleho se situace začala lepšit teprve po nástupu techniky na krajských silnicích.

Ředitel společnosti Silnice LK Petr Šén kritiku odmítá: "Naše firma s první technikou vyrážela v 6:20, struktura našich okruhů je odlišná od podmínek města. Vozidla musí ujet 40 až 60 kilometrů než projedou kompletní okruh daný plánem zimní údržby. Proto se může zdát, že zásah našich pracovníků byl opožděný." V krajiza necelé tři hodiny napadlo až 25 centimetrů sněhu. "V kombinaci se silným nárazovým větrem to byl extrém, který jsme letos v zimě a možná ani v těch předchozích nezažili," dodal.

Další sněžení by mělo přijít v noci. Vzhledem k množství srážek se opět zvednou hladiny řek na první, případně druhý povodňový stupeň. Mělo by se to týkat i horního povodí Jizery. Až do středečního rána by měl vát silný vítr. V nárazech může dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů v hodině a na horách až 125 kilometrů v hodině.

Napsala ČTK

Štítky strom, Liberecký kraj, silnice, okres Semily, Frýdlant, Tanvald, České dráhy, okres Jablonec nad Nisou, Lomnice nad Popelkou, Smržovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravu v Libereckém kraji zkomplikovaly večer popadané stromy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.