Počasí dnes18 °C, zítra27 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Kdo přezul na letní, ať nevyjíždí, doporučují silničáři

Pro nákladní dopravu se s výjimkou autobusů kvůli sněžení dnes v 8:00 uzavřel osmnáctikilometrový úsek od Tanvaldu k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově. Problémy jsou ale i na dalších místech kraje, kamiony komplikují provoz na rychlostní silnici 35 mezi Libercem a Turnovem, ale také na křižovatce silnic 9 a 13 u Svoru na Českolipsku a na dalších místech. Od noci připadlo kolem pěti až deseti centimetrů a stále hustě sněží.

"Kdo má letní gumy, ať nevyjíždí," řekl Michal Hanč ze společnosti Silnice LK. Na Liberecku a Semilsku nadále platí kalamitní stav, který v úterý večer vyhlásil ČEZ kvůli vysoké poruchovosti zaviněné silným větrem.

Omezení pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny na silnici 10 bude podle Hanče platit minimálně do 13:00, kdy by mělo podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu sněžení ustávat. "Doporučená alternativní trasa je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35," řekl.

S velkou opatrností jsou sjízdné i pro auta na zimních pneumatikách další silnice v Libereckém kraji. Odstavené kamiony jsou na rychlostní silnici z Liberce na Turnov. "Někde jsou i dva vedle sebe, stěží se dá kolem nich projet," řekla řidička jedoucí do Prahy. Problémy působí i uzavírka mostu v Železném Brodě. "Objízdné trasy vedou i po silnicích III. tříd a k zablokování stačí jediné auto," konstatoval Hanč. Po nehodě dvou aut je podle policie už průjezdná silnice 13 u Cvikova na Českolipsku, dva lidé tam utrpěli zranění. Kvůli havarovanému kamionu ale museli policisté uzavřít část silnice 284 u Stružince na Semilsku.

Plné ruce práce mají policisté i hasiči. Od čtvrtečního rána, zhruba od 06:00 do 09:00 přijali policisté bezmála pět desítek oznámení o dopravních nehodách, špatné sjízdnosti vozovek nebo uvízlých kamionech. "Nehoda s vážnějším zraněním byla oznámena 07:33. Řidič v octavii havaroval v Liberci - Ruprechticích, Michelský vrch, do sloupu. Na místě byla i Zdravotnická záchranná služba, která muže oživovala. Již při vědomí jej převezli do liberecké nemocnice," sdělil Luboš Odcházel z Integrovaného operačního střediska Libereckého kraje. Co bylo příčinou nehody, je zatím v šetření. Jedním z faktorů mohl být i sníh a nezvládnutí řízení.

Dvě zranění si podle hasičů vyžádala ranní nehoda u Stružince na Semilsku. "Srazila se tam dvě auta, řidiče jednoho osobního automobilu hasiči vyprošťovali pomocí hydraulického zařízení, používali jak rozpínák, tak nůžky a museli odstřihnout celý levý bok auta," řekla krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Hydraulické nářadí ale museli použít také při vyproštění lidí ze dvou havarovaných aut u Cvikova na Českolipsku. "Od půlnoci jsme měli 19 zásahů, z toho deset bylo nehod, zbytek je technická pomoc, většinou odklízení popadaných stromů. Situace je ale podstatně klidnější než v minulých dnech," dodala Štrauchová.

Zlepšuje se ale postupně situace v dodávkách elektrické energie. "Během večera a noci se podařilo poruchovým četám na severu Čech odstranit téměř všechny poruchy na vedení vysokého napětí, v současné době evidujeme poruchu v lokalitě Benešova nad Ploučnicí," uvedla mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová. Na Liberecku a Semilsku se nyní pracuje na odstranění poruch na nízkém napětí.

Meteorologové na dnešní den předpovídají pro Liberecký kraj zataženo s přeháňkami, v polohách nad 300 metrů budou sněhové nebo smíšené. Teploty by odpoledne měly dosáhnout maximálně pěti stupňů Celsia, na horách budou kolem nuly. Rychlost větru by v nárazech měla dosahovat až 55 kilometrů v hodině, na horách může přesáhnout i 70 kilometrů.

Sjízdnost v 10:45

  • silnice I/13 - Nový Bor - Prácheň - sjízdné s opatrností
  • silnice I/14 směrem na Smržovku - zablokovaný kamion, blokuje celou silnici
  • Jablonec n/N, ulice Pražská - směr ke kruhovému objezdu - stojí řada kamionů, vozovk sjízdná pouze pro osobní vozy, nikoliv pro kamiony a autobusovou dopravu
  • silnice I/13 - Albrechtice u Frýdlantu - zablokováno kamiony, provoz je zcela omezen, ve směru na Liberec je silnice pro osobní vozy průjezdná s opatrností

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky silnice, Liberec, okres Česká Lípa, Liberecký kraj, Turnov, okres Semily, Polsko, Harrachov, havárie, Tanvald

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo přezul na letní, ať nevyjíždí, doporučují silničáři  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.