Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj vrátil do miliardového tendru vyloučené dopravce

Liberecký kraj vrátil zpátky do miliardového tendru na zajištění regionální autobusové dopravy tři dopravce, které v srpnu vyloučil kvůli mimořádně nízké ceně. O včerejším rozhodnutí mimořádného jednání rady kraje informoval mluvčí úřadu Jiří Langer.


"S ohledem na nové skutečnosti vyplývající z odborných posudků vytvořených v době po rozhodnutí hodnotící komise a s přihlédnutím k možnosti detailnějšího popisu procesu posouzení mimořádně nízké nabídkové ceny rada rozhodla vyhovět námitkám," uvedl Langer. Do soutěže se tak podle něj vrací nejen protestující firmy ČSAD Ústí nad Orlicí a ČSAD Slaný, ale také společnost BusLine, jež námitky nepodala.

Nejlevnější dopravci pro jednotlivé oblasti nabídli od 25,87 Kč do 27,47 Kč za kilometr, loni přitom kraj za kilometr platil dopravcům 32 korun. Ve srovnání se současnými cenami by tak mohl kraj za deset let ušetřit na autobusové dopravě přes půl miliardy korun.

Vyloučení tří firem doporučila kvůli příliš nízkým cenám výběrová komise, jež vycházela z posudku ČVUT. Komise se obávala, že při nízkých cenách nebudou dopravci schopni po dobu deseti let dopravu zajišťovat a udržet i komfort cestování. Podle jiných posudků jsou ale nabídnuté ceny reálné. Kraj nyní musí podle zákona vytvořit novou výběrovou komisi, její složení by měla projednat rada kraje na konci září.

Dopravci vybraní v soutěži měli dopravu zajišťovat od prosince letošního roku, což se zcela jistě nestihne. Zakázku pro tři různé regiony za 4,074 miliardy korun vypsal kraj už v červnu 2012 ještě za předchozího sociálnědemokratického vedení. Její příprava už stála kraj kolem pěti milionů korun a od začátku ji provázejí pochybnosti. Antimonopolní úřad (ÚOHS) tendr letos v květnu dokonce zrušil. Kraj se však odvolal, a může tak pokračovat v hodnocení nabídek. Tendr kromě ÚOHS na žádost hejtmana prověří i státní zastupitelství. Důvodem jsou závěry obecně prospěšné společnosti Krajské protikorupční pracoviště, které zakázku označilo za netransparentní a zmanipulovanou.

Kvůli problémům s tendrem kraj jedná se současnými dopravci o prodloužení smluv na dobu neurčitou s půlroční výpovědní lhůtou. Kraj předpokládá, že smlouvy budou platit dva roky. Nabídky od dopravců na prodloužení bude rada posuzovat na konci září.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, rada, Jiří Langer, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ČSAD Slaný, ČSAD Ústí nad Orlicí, BusLine, České vysoké učení technické v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vrátil do miliardového tendru vyloučené dopravce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.