Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Liberec se chystá prodloužit cyklostezku u Nisy o další kilometr

Liberec se chystá prodloužit o další kilometr oblíbenou cyklostezku vedoucí kolem řeky Nisa z centra města ve směru na Stráž nad Nisou. Pokud získá dotaci, nový úsek za čistírnou odpadních vod chce začít stavět v červenci. Výstavba bude podle předběžných propočtů stát 13,8 milionu, dotace by mohla pokrýt 85 procent.

Čtyřkilometrovou cyklostezku z centra k jízdárně v Růžodole má Liberec od roku 2000. I na její výstavbu za zhruba 21 milionů korun získalo město evropskou dotaci. Kromě cyklistů a pěších ji hojně využívají také inlajnisté či maminky s kočárky při procházkách. Nový úsek by měl cyklostezku prodloužit od jezdeckého areálu v Selské ulici ke křižovatce s ulicí Stříbrný kopec. "Povede podél areálu čistírny odpadních vod a městské kompostárny, kde naváže na stávající panelovou cestu," uvedla mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová. Protínat také bude rušnou Londýnskou ulici, kde bude zřízen nasvětlený bezpečný přejezd pro cyklisty. Součástí výstavby bude i oprava jednoho menšího mostu.

V Liberci zatím mnoho jiných cyklostezek není, i když v posledních letech se situace mírně zlepšuje. Přibývají hlavně vyznačené pruhy pro cyklisty, nejsou to však spojité úseky. Jeden takový vznikne letos od kruhového objezdu u Lidlu po Poštovní náměstí, dlouhý bude asi 650 metrů. K napojení na cyklotrasu, jež vede po části ulice Dr. Milady Horákové do centra, bude muset cyklista jet asi 1,4 kilometru po rušné silnici. Obousměrná cyklostezka ve Vratislavické ulici vznikne v rámci evropského projektu za 19,1 milionu korun bez DPH, který je spojený s revitalizací sídliště Rochlice. Projekt kromě cyklostezky zahrnuje revitalizaci zchátralého objektu takzvaného letního divadla, výstavbu dětského hřiště, chodníku, úpravu zeleně a přeložku veřejného osvětlení.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, cyklostezka, Lužická Nisa, cyklista, stavba, Stráž nad Nisou, Růžodol, Milada Horáková, Lidl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec se chystá prodloužit cyklostezku u Nisy o další kilometr  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.