Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na Žižkově vrchu v Jablonci začala velká revitalizace

V Jablonci dnes začala revitalizace lokality Nová Pasířská za 24 milionů korun. Nová budou kontejnerová stání, opraví se silnice i chodníky a přibudou místa k parkování. Jde o jeden z projektů Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM) v oblasti Žižkův vrch, evropská dotace činí 16 milionů.

"Stavební práce potrvají do září," informovala mluvčí radnice Markéta Hozová. Součástí projektu je i vykácení 99 náletových a nemocných dřevin. Proti tomu část místních protestovala, petici podepsalo 111 lidí.

Stavební firma bude pracovat v ulicích Nová Pasířská, U Balvanu, Vodní, Havlíčkova a Nádražní. Dnes začali dělníci bourat kontejnerová stání. "Nové přístřešky budou jak pro kontejnery na směsný, tak na separovaný odpad. Rekonstrukcí projdou také kanalizační přípojky v ulici Nová Pasířská, revizní šachty, vpusti a poklopy v chodnících i vozovkách," uvedl náměstek primátora Lukáš Pleticha (ČSSD). Vozovky a chodníky získají nový povrch, odvodňovací prvky a obrubníky. "Plánujeme také nové pěší trasy, které budou respektovat vyšlapané cestičky," dodal Pleticha. V ulici Nová Pasířská přibude 15 parkovacích míst.

Místním se ale nelíbí, že přijdou o stromy, které sami před zhruba 30 lety vysadili a které tvoří přirozenou bariéru proti hluku a prašnosti. Podle dendrologa a zahradního architekta Josefa Součka ale jiná možnost není. "Zdravotní stav veškerých dřevin by se dal označit jako zhoršený, většina stromů byla více či méně poškozená sněhovou kalamitou. Některé dřeviny byly vysázené příliš hustě, větší část jehličnanů do sebe vrůstá korunami, které jsou zastíněné, proschlé, neperspektivní," uvedl Souček. Některé stromy jsou navíc vysazené příliš blízko budov. O zeleň by ale obyvatelé této lokality přijít neměli, po ošetření zůstane zachováno 208 stromů a keřů a dalších 112 nových se vysadí. "Vybrali jsme dřeviny vhodné do městského prostředí a zároveň esteticky odpovídající danému prostoru," dodal architekt. Vysazovat se budou javory, okrasné třešně a jabloně, lípy, jeřáby, buky, habry, břízy, muchovníky a jírovce. Minimální velikost vysazovaných listnatých stromů bude 3,5 metru.

Pro IPRM Žižkův vrch bylo k dispozici 4,4 milionu eur (120 milionů Kč), letos zbývá dočerpat posledních 40 milionů. Zhruba 40 procent bylo určeno na revitalizaci panelových domů, větší část peněz je na opravy a rekonstrukce veřejného prostoru.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Jablonec, revitalizace, chodník, dřevina, Žižkův vrch, Lukáš Pleticha, strom, Josef Souček, ČSSD, projekt, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Žižkově vrchu v Jablonci začala velká revitalizace  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.