Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Přechod v Harrachově zůstává uzavřený pro nákladní dopravu

V Libereckém kraji od rána připadlo až 20 centimetrů mokrého sněhu a doprava na některých místech kolabovala, včetně rychlostní silnice z Liberce na Prahu. Situace se začala zlepšovat dnes po 10:00, kdy sněžení ustalo, většina silnic je průjezdná.


Silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a hraniční přechod do Polska však zůstávají pro kamiony uzavřené, řekl Michal Hanč ze společnosti Silnice LK, která údržbu komunikací zajišťuje.

Silnice z Harrachova na Tanvald je kvůli sněhu pro kamiony uzavřena od 08:30. Projedou jen osobní vozy a autobusy. Silničáři původně počítali s otevřením osmnáctikilometrového úseku v poledne, později uzavírku prodloužili do 14:00. "Situace se ale zatím příliš nezlepšila, v Harrachově je stále sníh, jedeme to prověřit," dodal Hanč. Ostatní silnice v kraji jsou průjezdné a s opatrností sjízdné, na vozovkách ale stále leží zbytky rozbředlého sněhu a motoristé musejí být velmi opatrní. "Kdo přezul na letní gumy, by neměl vůbec vyjíždět," řekl Hanč.

Velké problémy byly dopoledne na rychlostní silnici z Liberce na Prahu, kde stála několikakilometrová kolona odstavených kamionů. Po 11:00 se ale začala rozjíždět. Kvůli stojícím autům byl dopoledne neprůjezdný také úsek mezi Hodkovicemi a Rádelským Mlýnem, situace se ale i tam zlepšuje.

Podle krajského dispečera zimní údržby Pavla Pospíšila začalo sněžit dnes ráno kolem 6:00 a problémy byly po celém kraji. Nejvíc sněžilo v Jizerských horách a Krkonoších. Podle policie se v kraji jen za dopoledne stalo víc než 50 dopravních nehod, na jejichž likvidaci se podíleli i hasiči. Ti museli dopoledne odstranit také 15 spadlých stromů.

Na krajské silničáře se zlobí v Jablonci, kde připadlo 15 centimetrů a doprava ráno kolabovala. "Zatímco vozy Technických služeb Jablonce nad Nisou vyjely do ulic už v 6:15, Krajská správa silnic LK nasadila techniku později. Krajské silnice byly nesjízdné a zablokované kolonami aut v ranní špičce," řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS). V kolonách podle něj uvízly i pluhy jabloneckých technických služeb. Podle Veleho se situace začala lepšit teprve po nástupu techniky na krajských silnicích.

Hanč kritiku odmítá, silničáři podle něj vozy nasadili ve zhruba stejné době jako Jablonec. "Byla sněhová bouře a tak velká intenzita spadu, že se to nedalo zvládnout," uvedl. Údržbu silnic navíc komplikovalo, že hustě sněžit začalo až při ranní špičce. Úklid sněhu navíc komplikoval vítr.

Další sněžení by mělo přijít v noci. Meteorologové očekávají, že vzhledem k množství srážek se opět zvednou hladiny řek na první, případně druhý povodňový stupeň. Mělo by se to týkat i horního povodí Jizery. Až do středečního rána by měl být silný vítr. Hydrometeorologický ústav upozornil na to, že v nárazech může dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů v hodině a na horách až 125 kilometrů v hodině.

Napsala ČTK

Štítky silnice, Harrachov, Liberecký kraj, Praha, Liberec, Tanvald, Silnice LK a.s., Miloš Vele, Jablonec nad Nisou, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přechod v Harrachově zůstává uzavřený pro nákladní dopravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.