Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Revoluční je znovu pěší zónou. Ulicí denně projede 450 aut

Po dvou měsících se motoristům počátkem července opět uzavřela Revoluční ulice v Liberci, která tak znovu slouží jako pěší zóna s omezením vjezdu. Ulici nechal magistrát zprůjezdnit počátkem května letošního roku jen na zkoušku.


Smyslem toho bylo za tu dobu vyhodnotit, jestli se zprůjezdnění Revoluční ulice vyplatilo a jestli došlo ke snížení intenzity dopravního provozu na sousedních komunikacích, hlavně v ulicích Rumunská, Lipová a dalších.

„Nyní vypracujeme analýzu, se kterou seznámíme radu města. Ta rozhodne o tom, zda Revoluční zůstane nadále pěší zónou nebo ji otevřeme pro automobily. Důležité pro nás budou při rozhodování také názory živnostníků, kteří zde podnikají, ale i ostatních Liberečanů,“ řekl primátorka Martina Rosenbergová.

Celé dva měsíce byly u vjezdu do ulice umístěny sčítače, které zaznamenávaly každé auto, jež tudy projelo a také jejich rychlost. Nejčastěji zaznamenaná rychlost byla ta povolená, tedy 20 km/h. Zhruba třetina řidičů se ale dopouštěla přestupku za rychlost (v drtivé většině 30 km/h). Denně tuto silnici využilo přibližně 450 automobilů, přičemž nejvíce jich tudy projelo v pátek. 
Aktuálně statutární město Liberec zpracovává  studii - matematický dopravní model v oblasti dolního centra, a to včetně

Revoluční ulice, která bude představena libereckým radním v září tohoto roku. „Dopravní model využije data i ze sčítačů, které byly umístěny v Revoluční ulici v době otevření. Z této studie vyplynou možnosti dalšího řešení dopravní situace v předmětné oblasti, které by měly zvýšit bezpečnost a plynulost silničního provozu,“ uvedl David Novotný, vedoucí Odboru správy veřejného majetku magistrátu.

Závěrem město Liberec zaznamenává první negativní ohlasy na uzavření Revoluční ulice od firem podnikajících v Revoluční ulici. Zejména z důvodu omezeného zásobování. Magistrát přijal i stížnost podnikatele s tělesným handicapem, který kvůli uzavření Revoluční ulice může parkovat své vozidlo až u bývalého kina Lípa, a to maximálně po dobu dvou hodin.

Napsal Jan Král

Štítky pěší zóna, Liberec, magistrát, Martina Rosenbergová, David Novotný, Jan Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Revoluční je znovu pěší zónou. Ulicí denně projede 450 aut  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.