Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Revoluční ulice se autům otevře příští týden

V centru Liberce se zmenší pěší zóna. Od středy 22. října bude pro motoristy znovu průjezdná Revoluční ulice. Město ji pro auta uzavřelo před dvěma lety, místní obchodníci si ale stěžovali, že jim dramaticky klesly tržby. Obnovení provozu by mělo navíc pomoci rozmělnit dopravu v dolní části centra.

Novináře o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová. Stejně jako před lety bude i nyní silnice průjezdná jedním směrem, a to ve směru od Rumunské ulice k Soukennému náměstí. Městem původně slibovaný obousměrný provoz pro cyklisty ale zachován nebude.

Radnice obnovení provozu v Revoluční ulici testovala letos na jaře, denně tudy projelo v průměru 453 aut. Podle mínění primátorky Martiny Rosenbergové (ČSSD) uzavření této ulice přispělo k ucpání spodního centra automobily, především v ulicích Rumunská a Lipová. "Ukázalo se, že zavedení pěší zóny v Revoluční bylo chybným rozhodnutím. Proto jsme se pustili do první fáze úprav této komunikace tak, abychom mohli ulici opět otevřít automobilovému provozu," řekla primátorka. Nyní budují technické služby v Revoluční ulici vodící linie a varovné pásy pro slabozraké a nevidomé a další bezpečnostní opatření.

Výtky cyklistů, že budou moci ulicí jezdit jen jedním směrem, primátorka odmítá. Podle ní záleží na budoucím vedení města, zda zajistí peníze na vybudování obousměrné cyklostezky. Obnovení provozu se významně dotkne pěších. Při měření před dvěma lety jich denně přes vyvýšený přechod v Revoluční ulici přešlo 10.000.

Kvůli Revoluční ulici se změní i průjezdnost Široké ulice, jež navazuje na Soukenné náměstí a která byla poslední dva roky jednosměrná. Auta jí budou moci opět jezdit oběma směry. Rychlost v centru od Revoluční ulice ale bude omezena na 30 km/h. "Už jsme toto řešení schválili. Z Revoluční se stane běžná komunikace pro automobilový provoz se sníženým limitem rychlosti," upřesnil vedoucí odboru dopravy magistrátu Pavel Rychetský.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Martina Rosenbergová, ČSSD, Pavel Rychetský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Matejka

Nevím proč primátorka mluví o cyklostezce, kterou podle mne nikdo nepožadoval. Jediný požadavek byl zachovat obousměrný průjezd cyklistů jak je to dnes npř v navazující ul. Barvířské a Pražské. Primátorka nerespektuje rozhodnutí rady, protože v usnesení rady je umožnění zrušení pěší zóny vázáno na zachování obousměrného průjezdu pro cykklisty.

Pátek, 17. října 2014, 11:45Odpovědět

Revoluční ulice se autům otevře příští týden  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.