Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Rezidenti se nejspíš budou dělit o svá místa se všemi řidiči

Současný parkovací systém v Liberci je nevyhovující a je potřeba začít konat. To je názor představitelů města, kteří v čele s primátorem Tiborem Batthyánym pánují nový parkovací systém. Podruhé se sešla devítičlenná pracovní skupina „Parkování,“ která si i nadále stojí například za tím, že majitelé některých parkovacích míst v „modré zóně,“ budou svá místa před den propůjčovat parkujícím, kteří nejsou rezidenty.

„Stále platí záměr zavedení střídavého stání, kdy by některé parkovací plochy pro rezidenty mohli po určitou část dne využívat také uživatelé parkovacích automatů. I střídavé stání ale bude zavedeno až na základě důkladné analýzy parkovacích míst a v žádném případě nebude plošné,“ potvrdil za liberecký magistrát Jan Vrabec.

Podle vedení města by se jednalo o 4 až 5 vytipovaných parkovišť v centru Liberce. Město si od toho slibuje navýšení kapacity parkovacích míst tam, kde je jich opravdu nedostatek - příkladem může být lokalita Sokolovské náměstí. „U rezidentských míst navíc platí, že zhruba dvě třetiny jich jsou obsazeny rezidenty až po 15. hodině. V době od 8 do 15 hodin jsou tedy volná,“ dodal Jan Vrabec.

Právě tento záměr rozpoutal diskuzi mezi majiteli rezidenčních míst, kteří městu za parkování platí nemalou částku. „Odmítám dát k dispozici svoje rezidentské místo! Potřebuju mít s malým dítětem možnost kdykoliv zaparkovat, ne čekat, až mi to místo někdo uvolni. Navíc za něj platím dost peněz,“ napsal jeden ze čtenářů Drbny.

Liberečáci se ale od roku 2016 musí připravit na mnohem více změn. Placení parkovného hotovostí, OPUSCARD, platební kartou nebo SMS. Všechny čtyři možnosti budete moci využít v Liberci od příštího roku.

Nový parkovací systém budou mít na starost čtyři subjekty. „Město bude zajišťovat úkony správy veřejného majetku včetně rozvoje a koncepce, technické služby se postarají o standardní údržbu a související stavební úpravy, městská policie zajistí dohled a represi, a Liberecká IS datovou podporu a software,“ uvedl Tomáš Kysela a uzavřel: „Příjmy by pak mohly jít poměrem do rozpočtu všech čtyř subjektů.“

Radnice očekává, že změny přinesou více peněz z parkování. Příkladem může být předražené parkování v Krajské nemocnici Liberec, kde zaplatíte za každou půlhodinu 25 korun. "Nemocnice má osm milionů ročně za 150 míst," poukázal primátor Tibor Batthyány. Liberec má 2140 parkovacích míst, z toho 831 jsou rezidentská a abonentní. Tržby z městských parkovišť za rok 2013 byly 16,878 milionu korun. Vybrané peníze dosud zůstávaly v rozpočtu technických služeb, nově by měly plynout také přímo do městské kasy. Stání na placených parkovištích vyjde v Liberci podle typu zóny od pěti do 30 korun za hodinu.

Štítky parkování, Liberec, peníze, Tibor Batthyány, Liberecká IS, a.s., Krajská nemocnice Liberec, Nám. Sokolovské

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Je mi celkem líto rezidentů, ale myslím že je možný kompromis - kdo dovolí přes den parkovat na svém místě např. do 15.00 hod, měl by mít na parkování slevu. Kdo nechce - měl by platit tolik. co platí teď. To je celkem logické řešení, protože někdo potřebuje stání celodenně a někdo zase ne.

Pátek, 13. února 2015, 11:51Odpovědět

Rezidenti se nejspíš budou dělit o svá místa se všemi řidiči  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.