Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rychlovlakem z Liberce do Prahy? Nejspíš po roce 2040

Vlakem z Liberce do Prahy za několik desítek minut? Dost možná ano. Na čtvrteční tiskové konferenci Vize 2030 v Brně se s výstavbou vysokorychlostní tratě z Liberce do české metropole prezentovala Správa železniční dopravní cesty. Termín plánovaného dokončení však potěší už jen málo koho.

Celkem čtrnáct plánovaných úseků vysokorychlostních železnic v tuzemsku je zatím jen hudbou budoucnosti. Do dvanácti let by měl být hotový první z Brna do Přerova. Mezi Libercem a Prahou by mohl jezdit vysokoryschlostní vlak po roce 2040. Alespoň to vyplývá ze studie, podle které je v plánu zhruba tisíc kilometrů moderní železnice napříč republikou.

Současnosti se v Česku vzhledem k absenci vysokorychlostních tratí nevyskytují ani vysokorychlostní vlaky s rychlostní nad 250 kilometrů v hodině. České dráhy provozují všem dobře známá Pendolina, která mohou dosahovat rychlosti až 230 kilometrů v hodině.

Vysokorychlostní tratě nejsou žádnou levnou záležitostí. Podle Mezinárodní železniční unie vyjde stavba jednoho kilometru na 12 – 30 milionů eur a roční údržba na 70 tisíc eur na kilometr.

Štítky Liberec, vlak, Praha, Brno, Správa železniční dopravní cesty, České dráhy, Česko, Mezinárodní železniční unie, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rychlovlakem z Liberce do Prahy? Nejspíš po roce 2040  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.