Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Silnice na Hrádek se otevře už příští týden

Cestu do příhraničního Hrádku nad Nisou na Liberecku a dál do Polska a Německa zkrátí a zrychlí už příští týden nová silnice 35. Na její otevření se těší hlavně lidé v Bílém Kostele nad Nisou. Desítky kamionů, které jim ve dne v noci duní pod okny, z obce konečně zmizí. Nová silnice odvede těžkou dopravu mimo obce.

"Moc se těšíme, že se konečně v klidu vyspíme, hlavně v posledních dvou letech, kdy se přechod v Hrádku otevřel i pro velké kamiony, je to tu hrozné," řekl starosta Jiří Formánek. Lidem, kteří mají domy podél silnice, podle něj kvůli otřesům praskají zdi, silnici je často obtížné přejít. "Bude to úplně jiná vesnice," poznamenal starosta.

Stavba silnice začala v květnu 2009, podle původního záměru se po ní mělo jezdit už v říjnu 2011. Dokončení úseku od mostu ve Václavicích k obchvatu v Hrádku nad Nisou však zablokovala restituentka, která se nechtěla vzdát pozemků. Krajský úřad je musel vyvlastnit. Spory nezastavily jen stavbu silnice, ale ze stejných důvodů nemohli energetici dokončit přeložku vysokého napětí. Dělala se až v závěru loňského roku.

Výstavba zhruba 7,6 kilometru dlouhé komunikace za bezmála dvě miliardy korun je klíčová hlavně pro tranzitní dopravu do Německa. Nahradí stávající komunikaci plnou serpentin. Nová silnice je postavena jako dvouproudová s přídavným pruhem ve stoupání. V Hrádku nad Nisou se napojuje na už vybudovaný obchvat a pokračuje přes Polsko do Německa po nové silnici, která byla otevřena před rokem.

Napsala ČTK

Štítky silnice, Hrádek nad Nisou, Německo, Polsko, Liberecký kraj, Bílý Kostel nad Nisou, Jiří Formánek, Václavice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice na Hrádek se otevře už příští týden  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.