Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Turnov si pochvaluje nové radary. Ubylo přestupků

Skoro o dvě třetiny klesl na Turnovsku ve srovnání s rokem 2012 počet dopravních přestupků zjištěných napevno umístěnými radary. Je za tím loňská změna ve způsobu měření. Staré přístroje měřily jen okamžitou rychlost, nové monitorují auto v delším úseku. Město si pochvaluje nejen změnu měření, ale i dodavatele radarů.

"Dosáhli jsme kýžené rovnováhy, kterou jsme dlouho hledali," řekl starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Radary jsou rozmístěné nejen po Turnově, ale také na frekventovaných silnicích první třídy ve směru na Jičín a Harrachov, konkrétně v Radvanovicích a Malé Skále. V minulosti měřily okamžitou rychlost, což řada motoristů zneužívala a přibrzdila pouze u radaru. Od loňského září už jim to ale nestačí, radary počítají průměrnou rychlost za delší úsek. Třeba v turisticky oblíbené Malé Skále je to více než kilometrový úsek silnice 10. "Změnu si na Malé Skále neuvěřitelně pochvalují," poznamenal Hocke. Nový způsob měření je podle něj lepší i pro motoristy. "Mají větší šanci zkorigovat své chování," konstatoval.

Nejvýrazněji je to patrné právě na Malé Skále, kde počet přestupků klesl na čtvrtinu. Naopak nejméně se změna projevila na průtahu silnice 35 Turnovem, pokles je asi o 45 procent. "Na průtahu má na korekci rychlosti řidič relativně málo času," uvedla mluvčí radnice Klára Preislerová.

V roce 2012 radary zaznamenaly 34.055 překročení rychlosti, za letošní první pololetí 636. S rokem 2013 se srovnávat příliš nelze, starý provozovatel skončil na začátku roku a kvůli zpožděním se získáváním povolení se novému dodavateli dařilo zprovozňovat radary až ve druhé polovině roku.

Díky menšímu počtu přestupků už ale radnice nepotřebuje tolik lidí na jejich zpracování jako v minulosti. Nedávno vedení Turnova rozhodlo o snížení o dva pracovníky, radary se tak na radnici zabývá sedm lidí.

Městu prospěla i změna dodavatele radarů. Starému platilo 60 procent z vybraných pokut. Nový dostává paušálně výrazně méně, letos mu Turnov za pronájem zaplatí 1,16 milionu korun. Kdyby zůstal starý, radnice by mu musela zaplatit jen za první polovinu roku skoro třikrát více. Na pokutách totiž vybrala bezmála 5,3 milionu korun.

Napsala ČTK

Štítky radar, Turnov, silnice, Malá Skála, Tomáš Hocke, radnice, Jičín, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov si pochvaluje nové radary. Ubylo přestupků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.