Počasí dnes12 °C, zítra9 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

V Libereckém kraji se zainvestují miliardy do železničních tratí

Železniční tratě v kraji čekají v příštích dvou letech investice za několik miliard korun. Měly by přinést bezpečnější a komfortnější jízdu a především zrychlení vlaků. Správa železniční dopravní cesty chce využít snahy o dočerpání evropských dotací ke zlepšení technického stavu tratí, do kterých se léta neinvestovalo a dělala se zde jen nejnutnější údržba.

Velké investice míří na hlavní tratě mezi Libercem a Českou Lípou, Frýdlantem, Tanvaldem a Starou Pakou. Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD). Navážou na letos zahájenou velkou modernizaci tratě z Liberce na Tanvald za tři čtvrtě miliardy korun, která zásadně zlepší cestování hlavně mezi Jabloncem nad Nisou a Tanvaldem. Zatím poslední velkou zakázku za necelé půl miliardy vypsala SŽDC pro trať z Liberce do Pardubic. Opravit se má úsek mezi Malou Skálou a Starou Pakou. "Jízdní doby se zkrátí o dvě až pět minut v závislosti na typu vlaku a směru jízdy," řekl deníku mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Železničáři se chystají i na zlepšení tratě mezi Turnovem a Libercem, soutěž na dodavatele má SŽDC vyhlásit v příštích týdnech. Příští rok čeká rekonstrukce i koleje mezi Křižany a Karlovem pod Ještědem a připravuje se modernizace nádraží v České Lípě za miliardu korun. V plánu investic, který schválila na začátku října vláda, je i sto milionů korun na rekonstrukci harrachovského tunelu, Rigelského tunelu u Višňové nebo modernizace nádraží v Raspenavě a Frýdlantě. Chystá se i rekonstrukce kolejiště v Harrachově, aby tam mohly křižovat vlaky do Polska. 

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, Správa železniční dopravní cesty, investice, Liberec, Tanvald, Česká Lípa, Frýdlant, Stará Paka, Mladá fronta DNES, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji se zainvestují miliardy do železničních tratí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.