Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V novém územním plánu Turnova je jen jeden koridor pro R35

V novém územním plánu Turnova je jen jeden koridor pro případnou výstavbu silnice R35 označované i jako S5 na Jičín. V předchozím územním plánu města, platném od roku 1996, byly dvě územní rezervy. Informoval o tom místostarosta Otakar Špetlík. "Staré koridory byly také výrazně širší, tento má 80 metrů," uvedl.

Změny mohl Turnov udělat díky tomu, že ministerstvo pro místní rozvoj už nepočítá s výstavbou čtyřproudé silnice přes Český ráj. Podle studie by měl stačit dvoupruh s přidaným třetím pruhem ve stoupání. Výstavba takové silnice je ale v nedohlednu. "Zůstává v dlouhodobém plánu. Její realizace ale není pravděpodobná v nejbližších letech," řekl nedávno mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

V novém územním plánu Turnova je i koridor pro případnou výstavbu obchvatu na Semily či tři územní rezervy pro vnitroměstskou komunikaci.

Urbanistická koncepce se oproti předchozímu stavu příliš nezměnila a respektuje uspořádání města kolem historického jádra. Nový územní plán vymezuje například 111 hektarů ploch pro bydlení v lokalitách Hruštice, Durychov a Daliměřice. Díky tomu by se v následujících 15 letech mohl zvýšit počet obyvatel Turnova ze současných 14.500 na 15.300.

Pro průmysl je v územním plánu vyčleněno 22 hektarů méně významných ploch v lokalitě Přepeřská a za vlakovým nádražím. Původně se počítalo s rozšířením průmyslové zóny Vesecko v Daliměřicích, kvůli ochraně zemědělské půdy to ale není možné.

Nový územní plán Turnova řeší pět katastrálních území na ploše 2,27 hektaru rozdělených do 13 městských částí. Radnice se musela vypořádat s 290 námitkami a připomínkami.

Napsala ČTK

Štítky Turnov, silnice, stavba, Jičín, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Ministerstvo dopravy České republiky, Český ráj, Daliměřice, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V novém územním plánu Turnova je jen jeden koridor pro R35  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.