Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Od dneška začnou zajíždět mikrobusy ke krematoriu

Rekonstrukce ulice U Krematoria v Liberci se protáhne, důvodem jsou komplikace s inženýrskými sítěmi. Oprava, která měla původně skončit už v září, se protáhne do konce listopadu. I když silnice ještě není hotová, od 15. října bude ke krematoriu zajíždět nová linka MHD.

Navrženo je osm spojů, mikrobusy budou jezdit každou hodinu od 08:40 do 17:00, sdělila dnes mluvčí libereckého magistrátu Zuzana Minstrová. Jízdní řád najdete zde. "Linka bude odjíždět z terminálu MHD ve Fügnerově ulici ze stanoviště číslo pět," řekla mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Rekonstrukci ulice U Krematoria plánovala radnice už v roce 2012, na projekt však nezískala dotace. Město se proto spojilo s vlastníky inženýrských sítí a dohodlo se s nimi, že souběžně vymění vodovod a kanalizaci. Rekonstrukci už nutně potřebovaly. "Kanalizační stoka pochází z roku 1965. Je z betonových trub. Kamerová prohlídka prokázala, že byla ve špatném technickém stavu: potrubí bylo narušené, popraskané, s narušenými spoji, místy části trub chybí," popsal mluvčí Severočeské vodárenské společnosti Jiří Hladík.

V dobrém stavu nebyl ani litinový vodovod z roku 1954. "Byl značně inkrustovaný a opakovaně poruchový, proto SVS rozhodla o současné rekonstrukci kanalizace i vodovodu," dodal Hladík. V zemi pak ale síťaři odhalili i stářím shnilé opláštění parovodu a zkorodované potrubí, v němž byl parovod uložen. Opravy to značně zkomplikovalo. Radnice tak musela rozhodnout, zda opravy protáhnout, nebo nechat místo zalít asfaltem s tím, že za čas bude nutné komunikaci znovu rozkopat. Zvolila první možnost.

"Není to vina města, že se posouvá dokončení rekonstrukce. Je nám to líto, protože si uvědomujeme, že se blíží Dušičky a město původně plánovalo opravu tak, aby byla ulice na Památku zesnulých už dokončena," řekla k průtahům primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

Radnice chce navzdory stavebním pracím umožnit lidem, aby se na hlavní liberecký hřbitov pohodlně dostali, a dohodla se proto na zavedení nové autobusové linky. "Lidé, kteří budou chtít přijet ke krematoriu svými automobily, musejí zvolit cestu přes ulici Na Perštýně. Pro pěší už by měl být na Dušičky v ulici U Krematoria hotový rozšířený chodník," dodala primátorka.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky krematorium, Liberec, Dušičky, Jiří Hladík, Martina Rosenbergová, ČSSD, Severočeská vodárenská společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od dneška začnou zajíždět mikrobusy ke krematoriu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.