Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Kraj podporuje řemeslné obory, stipendii pro žáky

Instalatér, tesař, řezník, elektrikář, obory, o které příliš nejeví dnešní mladí lidé zájem. A přesto patří k těm nejpotřebnějším. Jedním ze způsobů, jak se snaží Liberecký kraj žáky ke studiu řemeslných oborů přilákat, jsou stipendia. Letos podpořil 346 žáků.

Krajští zastupitelé na svém úterním jednání schválili, pro střední školy zapojené ve stipendijním programu Libereckého kraje, o tři sta tisíc korun více než v roce předchozím. Celkem  2,3  milionů  korun  si  rozdělí  devět  středních  škol  zřizovaných  Libereckým  krajem  na výplaty  motivačních  a  prospěchových  stipendií. Letos jdou peníze žákům třinácti podporovaných řemeslných  oborů.  Nejvyšší  podíl  z  částky,  celých  490 000  korun,  obdrží  Střední  škola  strojní, stavební a dopravní v Liberci, která nabízí vzdělání v sedmi oborech zařazených v programu.

Nárůst finančních prostředků vyčleněných na potřeby stipendijního programu je jednak spojen s vyšším počtem žáků, kteří dosahují na stipendijní příspěvky, a také se zařazením oboru Obráběč kovů, který bude zařazen do programu od školního roku 2015/2016. Stipendijní program funguje a přináší výsledky, kdy se nám každoročně alespoň daří zachovat stejný počet žáků v řemeslných oborech,“ zdůrazňuje  Alena  Losová,  radní  pověřená  řízením  resortu  školství,  mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Stipendijní  program  je  jedním  z  aktivních  nástrojů  Libereckého  kraje  na  podporu  odborného vzdělávání.  Byl  spuštěn  na  začátku  školního  roku  2010/2011.  Zaměřuje  se  na  obory,  které  jsou poptávány  na  trhu  práce,  přesto  ale  o  studium  žáci  nejeví  velký  zájem.  Jeho  cílem  je  zabránit klesajícímu  zájmu  žáků  o  řemeslné  profese  a  snaha  alespoň  zachovat  stávající  počet  žáků,  kteří každoročně  nastupují  studium  „učňovských“  oborů.  Aktuálně  podporuje  žáky  ve  13  oborech  – Elektrikář, Elektrikář-silnoproud, Instalatér, Jemný mechanik, Klempíř, Malíř a lakýrník, Nástrojař, Obráběč  kovů,  Řezník  a  uzenář,  Sklář-výrobce  a  zušlechťovatel  skla,  Strojní  mechanik,  Tesař  a Zedník.

Štítky Liberecký kraj, studium, střední škola, Alena Losová, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podporuje řemeslné obory, stipendii pro žáky  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.