Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Václav Helšus oslavil sedmdesátku. S životem jsem spokojenej, říká

Jeden z nejvýraznějších českých herců posledních čtyřiceti let Václav Helšus oslavil v pondělí 6. března sedmdesátku. V Malém divadle mu kromě rodiny a přátel popřála celá řada kolegů. Sám Helšus věk nijak nevnímá, vadí mu prý jen to vysoké číslo.

„S věkem nemám problém, jsem s životem spokojenej, vadí mi na něm jen ta sedmdesátka,“ řekl v Malém divadle Václav Helšus, jehož divadelní kariéra je spojena převážně s libereckým divadlem F. X. Šaldy. V něm působí od začátku osmdesátých let, pouze na dvě sezony mezi roky 1987 a 1989 si odskočil do Národního divadla v Praze.

„Václav Helšus je velice významný český herec, který se rozhodl, že divadlo bude hrát v Liberci. Je nezaměnitelný, je autorský, schopný improvizací a vždy se zásadně podílí na inscenacích, v nichž hraje a bude hrát,“ řekl o něm na stránkách divadla dramaturg činohry DFXŠ Martin Urban.

Do Liberce do Ypsilonky

Helšus se do Liberce dostal díky Ypsilonce. Nejprve vystudoval DAMU a mezi jeho spolužáky byla například Daniela Kolářová nebo Martin Štěpánek. Po roce v ústeckém divadle ale přesídlil právě pod Ještěd, kde zůstal do teď.

Nejprve ve zmíněné Ypsilonce, kde se proměnil například v krále Ubu, kováře Stelziga nebo Michelangela Buonarottiho. Téměř čtyřicet let ale hraje na prknech divadla F. X. Šaldy a diváci ho mohli vidět v celé řadě významných rolí.

Pouze na dva roky si odskočil do Národního divadla, Praha mu ale nevyhovovala. „Svazující způsob práce mu jednoduše nevyhovoval. A věřte, že kdyby chtěl, tak je v Národním dodnes. V Liberci však v osmdesátých letech našel spřízněného režiséra v Petru Paloušovi a současně si uvědomil, že Praha nenabízí příliš,“ pokračuje Urban.

Mistr Vichr i Věra Chytilová

Kromě divadelních má Helšus na svém kontě i pěknou sbírku filmových rolí. Oblíbený je jeho mistr Vichr v Krakonoších a lyžnících, zahrál si v několika filmech Věry Chytilové nebo v Kachyňově Krávě. A vidět ho můžete i v mnoha seriálech, aktuálně třeba ve Světě pod hlavou nebo nedávno v Případech 1. oddělení.

Všechno nejlepší k významnému jubileu přeje i celá redakce Liberecké Drbny.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky Václav Helšus, divadlo, Metzlův dům, Liberec, Studio Ypsilon, Národní divadlo v Praze, Martin Urban, Věra Chytilová, Michelangelo Buonarroti, Praha, Martin Štěpánek, Daniela Kolářová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Helšus oslavil sedmdesátku. S životem jsem spokojenej, říká  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.