Počasí dnes19 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Vánoční ozdoby z foukaných perel by se mohly dostat na seznam UNESCO. Jde o světový unikát

Pouze v Poniklé a dalších osmi obcích v jejím okolí se vyrábí vánoční ozdoby z foukaných perel. Tenhle unikát by se mohl brzy dostat na seznam UNESCO. Chce ho tam zapsat Muzeum Českého ráje v Turnově, které je pověřeným pracovištěm péče o tradiční lidovou kulturu v Libereckém kraji.

Aktuálně už je připravena nominace pro zápis na seznam. Foukané perly jsou od roku 2015 na Národním seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury. Jejich historie sahá až do osmnáctého století.

„Skleněné perle jsou specifickou součástí sklářství v severních Čechách, kde se vyráběly pro produkci bižuterie a vyšívání krojů. S rozšířením zvyku krášlit vánoční stromek ozdobami se od poloviny 19. století začaly používat k jejich rukodělné výrobě,“ vysvětlila Květa Vinklátová, radní pro řízení resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Podle ní zůstává výrobní postup perliček prakticky stejný. „Foukání perliček je, stejně jako v minulosti, závislé spíše na zručnosti a zkušenostech foukače, než na dokonalé technologii. Montáž ozdoby je pak výlučně rukodělná,“ doplnila radní.

Centrum výroby ozdob je v Poniklé a v obcích Hrabačov, Mostek, Roprachtice, Roztoky u Jilemice, Semily, Bozkov a Cimbál.

Nominace musí být podána do konce března. „Věřím, že toto jedinečné zpracování skla posílí zájem
o tradiční řemesla, ještě více zviditelní náš kraj a obohatí seznam UNESCO,“
uzavřela Vinklátová.

Autoři | Foto Rautis

Štítky Světové dědictví UNESCO, vánoční ozdoby, Poniklá, Muzeum Českého ráje v Turnově, Liberecký kraj, Květa Vinklátová, Severní Čechy, lidová kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční ozdoby z foukaných perel by se mohly dostat na seznam UNESCO. Jde o světový unikát  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.