Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberec má nový filmový festival. Nabídne snímky o vědě i jednu předpremiéru

První ročník filmového festivalu iQFilmFest se uskuteční už příští pátek 24. března v libereckém science centru iQLANDIA. A půjde samozřejmě o filmy zaměřené na vědu. V rámci festivalu proběhne i jedna předpremiéra. Půjde o snímek Cesta časem: Od Velkého třesku po člověka.

Festival bude zatím jednodenní. „Projekce budou probíhat v Planetáriu, Živlech, Gastru a Auditoriu. Slavnostní zahájení začne v 18 hodin u fontány a potom už bude jenom na návštěvnících, jaké promítání si vyberou, zdali dokumentární, pro děti nebo z řady nezávislých filmů,“ říká Martina Kutíková, marketingová specialistka centra. Konec je naplánován na 23. hodinu.

A jaké snímky jsou připraveny? Největším tahákem bude bezesporu předpremiéra filmu Cesta časem: Od Velkého třesku po člověka. Padesátiminutový snímek totiž přemění Planetárium na stroj času. „Jeho prostřednictvím diváci zjistí nejenom, jak se formovala Mléčná dráha, Slunce a Země, ale jak vůbec začal život. Součástí příběhu budou nejrůznější hvězdné exploze i katastrofické dopady planetek na Zemi. Chybět nebudou ani dinosauři,“ doplňuje Kutíková.

Program festivalu iQFilmFest

V Planetáriu jsou ještě naplánovány filmy Ze Země do vesmíru nebo Neuvěřitelné Slunce a v sekci Gastro pak „0 miliard – co máte na talíři? či H2Omx. Programovou skladbu filmů v expozici Živly si nechávají organizátoři pro návštěvníky jako překvapení.

Projekce v Auditoriu bude přizpůsobena menším dětem. „Příběh Modrý tygr seznámí malé diváky s hlavní hrdinkou Johankou. Ta žije ve staré botanické zahradě společně s maminkou. Když se dívka dozví, že chce jejich městskou čtvrť bezcharakterní starosta srovnat se zemí, rozhodne se jednat. V tom jí pomůže právě tajemná šelma,“ doplnila Kutíková.

Filmový program doplní popularizačně-vzdělávací cyklus Akademie věd České republiky Nezkreslená věda a z dílny iQLANDIE pořady PokusiQ a ProfiQ.

Autoři | Foto iQLANDIA

Štítky film, Liberec, filmový festival, festival, Země, Auditorium, science center, Slunce, Velký třesk, Akademie věd České republiky, Galaxie Mléčná dráha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec má nový filmový festival. Nabídne snímky o vědě i jednu předpremiéru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.