Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Febiofest se po osmi letech vrací do Varšavy. Přijede i Fenič s Krobotem

Dlouhé roky patřil Febiofest do kina Varšava. Osud kina je známý, festival se pak přesunul do multikina, což ale není jen případ Liberce. Teď se ale Febiofest vrací zpátky ke kořenům a tedy do libereckého kina Varšava. Slavnostní zahájení příští úterý obstará prezident festivalu Fero Fenič a režisér a herec Miroslav Krobot. Ti uvedou film Agnieszky Holland Přes kosti mrtvých.

„Febiofest se v regionech přesouvá z multiplexů do klubových kin. Je to návrat ke kořenům, Varšava v minulosti hostila regionální ozvěny, které se konaly před uzavřením kina v roce 2009,“ řekl za kino Varšava Jiří Žid.

Liberecký Febiofest proběhne od úterý 11. dubna do čtvrtku 13. dubna. „Úvodní film, který vezeme do Liberce, zaznamenal velmi pozitivní ohlasy, i když jsme se toho, vzhledem k jeho dramatickému námětu, trochu báli,“ doplnil Kamil Spáčil.

Přes kosti mrtvých

Půjde o snímek Agnieszky Holland Přes kosti mrtvých. Agniezska Holland, známá v Čechách zpracováním příběhu studenta Jana Palacha, svůj nový počin sama tituluje jako anarchisticko-feministicko-ekologický thriller s prvky černé komedie. Snímek Přes kosti mrtvých vznikl v česko-polské spolupráci a českých stop divákovi na plátně předloží hned několik. Tou nejvýraznější je patrně obsazení Miroslava Krobota do jedné z vedlejších rolí.

Právě Krobot přijede snímek do Liberce představit a diváci se na něj mohou těšit i při debatě po skončení projekce. „S Dejvickým divadlem se do Liberce rádi vracíme, Naivní divadlo pro nás platí za jednu z nejlepších diváckých adres v republice, stejně vřelé publikum očekávám i v kině Varšava,“ těší se Miroslav Krobot na liberecké publikum.

Projekce začíná v úterý 11. dubna, kino bude pro diváky přístupné od 19:00, samotný film začíná ve 20:00.

A další program Febiofestu? Druhou projekcí v pořadí libereckých regionálních ozvěn je celovečerní filmový projekt Jako z filmu vizuálního umělce Tomáše Svobody s hvězdným obsazením. Na programu je ve středu 12. dubna od 20:00.

Dobře známý Kusturica

Třetím projekcí je film v Česku dobře známého režiséra Emira Kusturici. Nejnovější snímek dvojnásobného držitele Zlaté palmy Na mléčné dráze tradičně oplývá energií, humorem i romantickou melancholií a byl oceněn na MFF v Benátkách.

Kusturica si ve svém snímku zahrál hlavní roli klikaře Kosti, který za balkánské války převáží na oslu mléko přes frontovou linii. Partnerku si po jeho boku zahrála krásná italská herečka Monica Bellucci. Kusturicův film regionální ozvěny ukončí ve čtvrtek 13. dubna od 20:00.

Autoři | Foto Kino Varšava

Štítky kino, Febiofest, Varšava, Miroslav Krobot, Fero Fenič, film, Liberec, Agnieszka Hollandová, festival, Emir Kusturica, Česko, Jan Palach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Febiofest se po osmi letech vrací do Varšavy. Přijede i Fenič s Krobotem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.