Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Hrad Grabštejn vítal návštěvníky velikonoční výzdobou

Hrad Grabštejn včera vítal návštěvníky velikonoční výzdobou. Historické pokoje oživily rozkvetlé květiny i velikonoční vazby zdobené malovanými vajíčky. Na prostřené tabuli šlechty byl tradiční mazanec s křížkem uprostřed, beránek či pokrmy z krup, luštěnin nebo obyčejných kopřiv. Renesanční památka bude pro návštěvníky otevřena i na Velikonoční pondělí, kdy hrad oživí výtvarné dílny pro děti a průvodci obléknou historické kostýmy.

Na velikonoční výzdobě hradu pracovali průvodci více než týden. Na stolech a ve vazbách nechyběla malovaná vejce. "Tradice malování vajíček je známá už ze 14. století, nejvíc se ale rozmohla až ve století 19.," řekla dnes návštěvníkům průvodkyně Jaroslava Neumannová. Na stole byla i pomlázka, která patří ke starým českým velikonočním tradicím. "Děvčata byla pomlázkou vyšlehána, aby zůstala v příštím roce mladá a zdravá. Dříve mohla i děvčata pomlázkou vyšlehat chlapce a dělali to i hospodáři domácím zvířatům," dodala průvodkyně.

Grabštejn je nejcennější renesanční památkou Libereckého kraje. První zmínky o hradu na strmém ostrohu nedaleko údolí Lužické Nisy pocházejí ze 13. století. Až do poloviny 16. století patřil pánům z Donína, od nichž ho koupil zemský rada a místokancléř Jiří Mehl ze Střelic. Gotický hrad dal přestavět na velkolepé renesanční sídlo. Podobu v té době zcela změnila i původní kaple sv. Barbory, dnes řazená mezi nejpůsobivější renesanční prostory českého venkova. Mezi majiteli Grabštejna byl například i Albrecht z Valdštejna, posledními vlastníky byli Clam-Gallasové, kteří ho získali v roce 1704.

Ještě v 90. letech minulého století hrozilo, že se Grabštejn promění v ruinu. Jeho záchrana stála kolem 100 milionů korun. Kromě státu při obnově pomohly občanské iniciativy a Česko-německý fond budoucnosti. Na obnovu interiérů, a zejména kaple sv. Barbory, významně přispěly i benefice, které patří k létu na Grabštejně od roku 1993. Za ta léta vynesly přes pět milionů korun. Sólista opery Národního divadla v Praze Luděk Vele připravuje na srpen už 25. benefici. "Zřejmě bude poslední," dodala kastelánka.

Autoři

Štítky Grabštejn, průvodce, hrad, vejce, Velikonoční pondělí, šlechta, Albrecht z Valdštejna, Luděk Vele, Národní divadlo v Praze, Česko-německý fond budoucnosti, Praha, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Grabštejn vítal návštěvníky velikonoční výzdobou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.