Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prsten Arabely nebo kostýmy z Bajaji. Výstava na hradu Valdštejn potěší pohádkové nadšence

Kouzelný prsten princezny Arabely nebo róbu princezny Slavěny, kterou ze spárů draka zachránil Bajaja, mohou od začátku června spatřit návštěvníci hradu Valdštejn v Českém ráji. Jsou součástí výstavy kostýmů a dalších rekvizit ze čtyř známých televizních pohádek, které se na hradě a v blízkém okolí natáčely.

Výstavu hrad připravil ve spolupráci s barrandovským filmovým studiem, které ze svého fundusu vybralo kostýmy ze seriálu Arabela a z pohádek Princ Bajaja, Princ a Večernice a Kočičí princ. "Barrandov v Českém ráji vystavuje poprvé," řekla ředitelka společnosti Turnovské památky a cestovní ruch Eliška Gruberová. Výstava podle ní názorně ukazuje, že filmové studio je také továrnou na sny. "Ve skutečnosti některé věci nevypadají tak, jak je známe ve filmu," dodala. Pohádková výstava s interaktivními úkoly a kvízem pro děti bude na hradě do konce srpna.

Pro děti hrad připravil na letošní sezonu ještě jednu novinku, když se zapojil jako 51. památka v zemi do projektu "S pastelkami po ...". Děti si tak mohou projít Valdštejn s knížkou, v níž jsou nejen informace o historii hradu, ale také několik úkolů k vyřešení. Poslechnout si mohou i píseň složenou Václavem Holanem Rovenským, který na hradě po nějaký čas žil jako poustevník.

Valdštejn patří mezi nejnavštěvovanější památky v Libereckém kraji, loni na něj zamířilo zhruba 55 tisíc turistů. V létě bude kromě prohlídek lákat tradičně i na doprovodné akce, jako jsou noční prohlídky, šermířská a divadelní vystoupení, koncerty či audience s Albrechtem z Valdštejna. Po celé prázdniny budou na hradě dva dny v týdnu netradiční prohlídky s místním loupeživým rytířem a hledáním pokladu.

Hrad, který založil kolem roku 1260 rod Markvarticů, dnes spravuje město Turnov. Letos do jeho oprav i s pomocí dotací vydá kolem pěti milionů korun. Hotová už je úprava předhradí s novou mlatovou cestou. Přibyly tam také stojany na kola a stoly s lavicemi. Těsně před dokončením je oprava střechy na kapli sv. Jana Nepomuckého, stále se ale pracuje na mostě k hradu, do kterého zatékalo. Vstup na památku ale práce na něm neomezují.

Autoři

Štítky hrad, Hrad Valdštejn, Arabela, Český ráj, výstava, Turnovské památky a cestovní ruch, Princ a Večernice, Princ Bajaja, Jan Nepomucký, Václav Karel Holan Rovenský, Barrandov, pohádka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prsten Arabely nebo kostýmy z Bajaji. Výstava na hradu Valdštejn potěší pohádkové nadšence  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.