Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Díla a vystoupení českých a německých umělců oživí Liberec

Díla a vystoupení českých a německých umělců oživí v dalších dnech Liberec. Program zahrnuje několik výstav, festival současného umění, přednášky či koncerty.

Nezvyklý projekt je spojením dvou akcí. První je oslava 20. výročí podpisu Česko-německé deklarace, jejímž cílem bylo zlepšit vztahy mezi oběma zeměmi. Druhou akcí jsou Česko-německé kulturní dny Dialog, které jednou za dva roky spolupořádají Liberec a německý Augsburg. "Čeští i němečtí návštěvníci se díky tomu mohou těšit na mimořádně atraktivní program," uvedl primátor Liberce Tibor Batthyány (býv. ANO).

Program projektu oficiálně začne ve čtvrtek, už nyní je ale možné v Oblastní galerii navštívit dvě výstavy německých autorů. Další bude hostit Severočeské muzeum, od čtvrtka tam budou podmalby na skle s malířským rukopisem Vincence Jankeho z 18. a 19. století.

K největším lákadlům projektu bude zřejmě patřit venkovní výstava soch a interaktivních instalací od českých a německých umělců. Díla budou v parku Clam-Gallasů u hotelu Zlatý lev od soboty až do konce letních prázdnin. Součástí výstavy bude také odhalena nová socha, jež zdobí nároží radnice. Díla se tam mění po roce, nově tam bude Meteorit od Petra Zubka.

Současné umění s využitím digitálních médií představí týdenní festival ArtWeek. Svá díla a instalace budou mít umělci v centru Kultivar, kině Varšava, muzeu a galerii.

Několik kulturních akcí se v rámci projektu uskuteční na náměstí před radnicí, páteční večer bude patřit baletním vystoupením, v sobotu tam bude jazzový koncert nebo Diashow - Land Art augsburského umělce Hama Lohrmanna a libereckého fotografa Jiřího Jiroutka. Další akce budou v knihovně či v domě sdružení Svaz Němců.

Autoři

Štítky Liberec, výstava, projekt, festival, koncert, současné umění, Tibor Batthyány, přednáška, Severočeské muzeum v Liberci, Augsburg, Jiří Jiroutek, Varšava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díla a vystoupení českých a německých umělců oživí Liberec  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.