Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Filmaři nechají zasněžit prostor před divadlem. Natáčí tu historický snímek Brecht

Liberec láká čím dál více filmařů. Zatímco v loňském roce vznikal například na náměstí Pod Branou a na vlakovém nádraží historický snímek Landgericht, nyní v divadle F. X. Šaldy natáčí německo-český životopisný film o spisovateli a dramatikovi Bertoltu Brechtovi. A právě kvůli natáčení bude od středy do pátku tohoto týdne uzavřena křižovatka mezi divadlem a radnicí, kde budou vznikat zimní záběry.

„Půjde o zimní scénu a filmaři část náměstí zasněží. Filmaři prosí řidiče o trpělivost a děkují za pochopení,“ doplňuje Jan Král z tiskového oddělení odboru kanceláře primátora.

Uzavírka začne ve středu 5. července v šest hodin ráno. Autobusy, které náměstím projíždí, budou po oba státní svátky odkloněny. Náměstí bude znovu průjezdné od pátku 7. července od 6 hodin ráno.

Liberec si pro své natáčení opět vybrali filmaři z Mia Film Barrandov, kteří zde natáčeli také Landgericht. Film Brecht v Liberci natáčí společně s Bavaria Filmproduktion Köln. „Liberecké divadlo ve snímku představuje divadlo, ve kterém Bertolt Brecht celoživotně působil. Protože ale jediné liberecké divadlo splnilo kritéria pro dobové natáčení, vznikají tu i obrazy, které ve snímku budou představovat pět dalších divadel,“ doplnil Král.

Film vzniká nejen v Liberci, ale také v Praze a Berouně. Bertolta Brechta ve filmu ztvární Burghart Klauβner, který se objevil například ve filmech Good bye, Lenin! nebo Goethe!. V dalších rolích se představí Vincent Navrátil, Otakar Brousek ml. a Karel Polišenský.

Bertolt Brecht, o kterém je celý film, se narodil v Augsburgu, jeho matka byla protestantka a jeho otec katolík. Drama studoval na univerzitě v Mnichově u Arthura Kutschera, na stejné univerzitě studoval též medicínu a přírodní vědy.

V roce 1932 se oženil s operní zpěvačkou Marianne Zoff, jejich dcera Hanne Hiob byla úspěšnou německou herečkou. Po nástupu Hitlera k moci žil postupně v Rakousku, Švýcarsku, Francii, Československu, Švédsku, Finsku a Dánsku, po vypuknutí druhé světové války žil krátce v Moskvě, od roku 1941 v USA.

Do Německa se vrátil v roce 1948, zde o rok později se svou druhou ženou Helenou Weigelovou založil Berliner Ensemble a na této scéně realizoval principy epického divadla. Zemřel 14. 8. 1956 ve věku 58 let na srdeční infarkt, pohřben je v Berlíně.

Foto Jan Král

Štítky Liberec, film, natáčení, Bertolt Brecht, Brecht, divadlo F. X. Šaldy, Burghart Klauβner, uzavírka, divadlo, filmař, Jan Král, Adolf Hitler, Vladimir Iljič Lenin, druhá světová válka, Marianne Zoffová, Otakar Brousek starší, Hanne Hiobová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmaři nechají zasněžit prostor před divadlem. Natáčí tu historický snímek Brecht  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.