Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Kam vyrazit? Předvánoční akce budou v Libereckém kraji už o tomto víkendu

Tradičně bohatá bude předvánoční nabídka v Libereckém kraji. Adventní trhy s doprovodným programem a další akce budou pořádat města, památky, muzea, školy či spolky. Advent sice začíná až na začátku prosince, některé akce se ale uskuteční už o tomto víkendu.

Jednou z prvních akcí bude sobotní vánoční dílna s vystoupením dětských pěveckých sborů v budově libereckých Lidových sadů, která patří pod zoo. První trhy v kraji budou o několik dnů později, ve středu 22. listopadu je pořádá v Liberci krajský úřad. "V nabídce bude pestrý vánoční sortiment, ať již svícny, adventní věnce, keramika, proutěné výrobky, textilní či pletené zboží nebo široký výběr dekorací z různých materiálů," uvedla mluvčí kraje Markéta Žitná. Vánoční výrobky bude nabízet 33 organizací působících v sociální oblasti, výtěžek akce je určený pro ně.

Nejdelší trhy v kraji budou i letos před libereckou radnicí, potrvají od 1. do 23. prosince. Novinkou bude velké ruské kolo či vyřezávaný betlém chomutovského řezbáře Josefa Fialy. "Vánoční trh bude tvořit 36 prodejních dřevěných domků. Každý z nich ozdobí ochranovská hvězda," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Program spojený s adventem bude v krajském města v prosinci prakticky každý den, bohatý ale bude i v dalších obcích. Například v Jablonci nad Nisou bude v kostele sv. Anny 2. prosince žehnání adventních věnců a čtyřdenní trhy se stovkou prodejců budou v polovině prosince. Mezi hojně navštěvované akce v kraji patří i trhy s ukázkami řemesel v muzeu v České Lípě, které budou od 1. do 6. prosince. Jarmark s nabídkou regionálních produktů chystá na 2. prosince muzeum v Semilech.

Program na adventní víkendy připravují i některé památky, zámky Sychrov, Zákupy, Frýdlant či hrady Grabštejn a Valdštejn. Zřejmě největší zájem bude o trhy na Sychrově, jež budou první prosincový víkend. Každoročně na ně chodí 5000 až 6000 lidí. "Budeme mít kolem 120 stánků," uvedl kastelán Miloš Kadlec.

Vánočně nazdobené památky budou lákat i na prohlídky s povídáním o zapomenutých obyčejích či vánočních zvycích na panovnických dvorech. Vánočně upravená bude i expozice turnovského muzea na Dlaskově statku v Dolánkách, která bude přístupná od 2. do 30. prosince. Návštěvníkům má navodit atmosféru příprav a oslav svátků v bohaté selské usedlosti. "Zatímco ve světnici v patře budou probíhat všední práce čeledínů a děveček, spojené s adventními dny, přízemí Dlaskova statku ovládne sváteční atmosféra oslavy Štědrého dne," uvedla mluvčí muzea Marcela Beranová. Expozici doplní božíhodový stůl ve výměnku, připomínající tradici takzvané obžérné neděle, kterou si naši předci vynahrazovali štědrovečerní postní stůl.

Autoři

Štítky Liberec, adventní trhy, Liberecký kraj, muzeum, Josef Fiala, advent, Štědrý den, Sychrov, Dlaskův statek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam vyrazit? Předvánoční akce budou v Libereckém kraji už o tomto víkendu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.