Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Město otevře v půlce letošního roku galerii. Vznikne přímo naproti radnici

Liberec bude mít od půlky letošního roku městkou galerii. Radní na svém posledním jednání odsouhlasili rezervaci prostor, kde by měla galerie za tři měsíce vzniknout. Výstavní síň se v červnu otevře na adrese náměstí Dr. Edvarda Beneše 2/10, tedy přímo naproti radnici, kde je k dispozici zhruba 100 metrů čtverečných. Městská galerie bude prezentovat zejména liberecké umělce, ať již začínající či renomované osobnosti.

„Naší představou je realizovat maximálně šest až osm výstav ročně a prostor zároveň využívat na jednorázové akce různého uměleckého charakteru. Chceme přitom koncepčně navázat na to nejlepší z galerijní historie města jak z pohledu zaměření výstav, tak autorského zázemí. Galerie ale bude souběžně vnímat i určitý přesah nad rámec města a regionu. V tuto chvíli již s kurátory připravujeme plán akcí do konce roku 2018, určitými úpravami bude muset projít i samotný prostor,“ dodal náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr (dříve Změna).

Dobu pronájmu město předpokládá na tři roky. Do budoucna, po roce 2020, by městská galerie mohla být v Liebiegově paláci, který je před rekonstrukcí. „Považoval jsem za povinnost předložit ještě v tomto volebním období novou koncepci výstavní síně a jsem moc rád, že se ji podařilo prosadit. Za necelý měsíc, kdy jsme zveřejnili záměr znovuotevření nové městské galerie, jsme získali obrovské množství pozitivních ohlasů. Taková síň tady skutečně chybí,“ shrnul náměstek.

Město nyní nemá žádný vhodný výstavní prostor, kde by mohlo prezentovat tvorbu zdejších umělců. Příležitostně se tato situace řeší využíváním prostor na novém magistrátě, případně využíváním prostor jiných subjektů. „Ty ale nejsou vhodné, protože neposkytují prostor pro ucelenou výstavní koncepci, Oblastní galerie Liberec – Lázně zase má zcela jiný výstavní profil. V minulosti roli městské galerie plnila Malá výstavní síň, posléze do konce roku 2013 Galerie U Rytíře v suterénních prostorách historické radnice. Její provoz ale musela z ekonomických důvodů ZOO Liberec ukončit v roce 2013,“ uzavřel Langr. 

Štítky Liberec, galerie, Ivan Langr, radnice, výstavní síň, Edvard Beneš, Zoologická zahrada Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město otevře v půlce letošního roku galerii. Vznikne přímo naproti radnici  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.