Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Divadelní klub mladé generace slaví kulaté výročí. Funguje už padesát let

Pro českolipský Divadelní klub mladých je rok 2018 ve znamení oslav významného výročí. Soubor byl založený v roce 1968 Marií Jiřičkovou, profesorkou ekonomické školy a nadšenou divadelnicí. Skupina mladých lidí se v této – pro české země – historicky bouřlivé politické době dala dohromady, aby odstartovala éru padesáti let mladého amatérského divadla.

První divadelní představení, mělo zcela logicky chyby elévů, ale zároveň soubor získal do vínku devizu, která se ho drží i po padesáti letech – stmelení členů, kteří mají chuť v činnosti pokračovat.

Divadelní klub mladých nastudoval řadu divadelních her, pohádek a recitačních pásem, které prezentoval nejen v České Lípě; zúčastnil se i mnoha divadelních přehlídek. V polovině 90. let se v souboru objevila nová posila - Zdenička Zahrádková, která napovídá hercům jejich zapomenuté repliky a pamatuje si i nezapamatovatelné a v roce 2000 dochází ke změně na místě režie a dramaturgie. Po odchodu zakladatelky souboru, nastupuje na prázdné místo její dcera – Ivana Bufková. Od tohoto roku má soubor pod vedením nové režie na kontě více než dvacet inscenací, přes pohádky, komedie až po dramata, a nové stále úspěšně přibývají.

„Se studentským souborem jsem se naplno ztotožnila na přelomu tisíciletí. Zpočátku to byla nutnost, převzít osamocenou skupinu mladých divadelních nadšenců, jakési dědictví, ale nikdy jsem toho nelitovala. Do té doby jsem se, jako členka DK Jirásek, věnovala pouze herecké práci, s režií jsem žádné zkušenosti neměla. A teď najednou - šup do vody a plav. Plavu tedy již 18 let a plavu ráda," řekla Ivana Bufková

„Studentský soubor má jiné zákonitosti a jiné klima, než dospělácký. Neustále se mění jeho složení, mladí přichází a odchází, je tam ten proměnlivý čerstvý vítr. Někteří jsou šikovní, někteří méně, od toho se pak odvíjí i úroveň jednotlivých inscenací, ale jedno se opakuje pravidelně – vždy se vytvoří skvělá parta mladých lidí, kteří divadlo milují a jsou ochotni mu obětovat svůj volný čas, protože cítí, že to má smysl. Jejich přátelství přetrvává, i když je později rozdělí studia, zaměstnání či rodinné svazky," dodala.

A jak tedy bude soubor slavit krásné kulaté výročí a co všechno bude k vidění?

Divákům souvbor nabídne pět inscenací různého žánru. V pátek 1. 6. bude hrát pro ty nejmenší, a sice dvě představení KOCOURKA MODROOČKA. Večer bude patřit dospělým divákům – uvede reprízu úspěšného představení commedii dell arte TREPERENDY. V sobotu 2. června v podvečerních hodinách proběhne divadelní blok, který tvoří dvě inscenace, jednak scénické autorské pásmo poezie BALADA a druhým titulem jsou KENNEDYHO DĚTI Roberta Patricka, na které se podílí zkušení profesionální a poloprofesionální bardi, bývalí členové DKM. Celý minifestiválek, který je po vzoru předchozího (2008) nazván „jedeme dál…!“ zakončí koncert s živou hudbou pod taktovkou Davida Maška s prezentací písniček, jež se objevily v divadelních hrách souboru za posledních patnáct let.

Na památku si účastníci festivalu mohou domů odnést knížku, která je takovým malým průvodcem novodobého DKM, trička s jeho logem, a nebo placky s oblíbeným heslem DKM. Takže pokud jste fanoušky mladého, amatérského divadla a máte rádi všechny žánry divadelních her, zavítejte 1. a 2. června 2018 do českolipského Jiráskova divadla - litovat určitě nebudete.

Tisková zpráva | Foto archiv souboru

Štítky Divadelní klub mladých, výročí, divadlo, divadelní hra, slavnost, Robert Patrick, Dell, Česká Lípa, Jiráskovo divadlo (Česká Lípa)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelní klub mladé generace slaví kulaté výročí. Funguje už padesát let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.