Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Liberecký kraj hledá nejlepší stavbu uplynulých 100 let

Nejlepší stavbu, jaká vznikla na území Libereckého kraje od roku 1918 do současnosti, mohou lidé vybírat v internetové anketě. Soutěž vyhlásil kraj v rámci oslav 100. výročí od vzniku Československa. V nominaci je 55 staveb.

„Kritériem pro nominaci byl celospolečenský význam a přínos stavby," uvedla mluvčí kraje Lenka Klimentová.

Mezi vybranými objekty nemůže chybět televizní věž a hotel Ještěd, který je národní kulturní památkou a lidé ho v republikové anketě zvolili českou stavbou 20. století. V nominaci je i kabinová lanovka, jež vede na vrchol Ještědu, či již zaniklý obchodní dům Ještěd, který stál v centru Liberce.

Stavby z krajského města jsou v soutěži zastoupené nejčastěji, tvoří skoro polovinu nominovaných. Mezi nimi jsou prvorepublikové obchodní domy a paláce, kino Varšava, lázně i novější stavby, kam patří krajská knihovna, netradiční bytové domy, kulturní dům nebo stavby univerzity včetně rektorátu a kolejí. V nominaci je i prvorepubliková tělocvična se sprchovými a vanovými lázněmi v Beskydské ulici v Liberci nebo tunel na libereckém průtahu.

V soutěži je zastoupena také řada vil hlavně z Jablonce a Liberce, Schowankova továrna v Jiřetíně, zchátralé můstky v Harrachově i vysloužilé sluneční lázně v Jablonci. V nominaci jsou i budova radnice v Jablonci, semilské krematorium nebo turnovská smuteční síň. Církevní stavby zastupuje jablonecký kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova a semilský Sbor Dr. Karla Farského.

Do nominace se dostalo i několik zdravotnických staveb, nemocnice v České Lípě, léčebna ve Cvikově a ozdravovna v Radostíně. Hlasování potrvá do 21. září, anketa je součástí 14. ročníku soutěže Stavba roku Libereckého kraje. Do ní je přihlášeno deset staveb. Výsledky obou hlasování kraj vyhlásí 9. října.

Autoři | Foto jested.cz

Štítky Ještěd, anketa, Liberecký kraj, stavba, soutěž, lázně, vznik Československa, Liberec, Jablonec, Varšava, Karel Farský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj hledá nejlepší stavbu uplynulých 100 let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.