Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nálezce objevil přes 150 mincí ze 14. století. Poklad předal muzeu

Mimořádný úlovek se podařil nálezci u Vysokého nad Jizerou. Našel 158 pražských grošů a úlomky keramické nádoby. Poklad si neponechal, ale poctivě jej 10. srpna odevzdal do rukou odborníků Muzea Českého ráje v Turnově.

Podle předběžného posouzení se jedná o 41 grošů Václava II. a 118 grošů Jana Lucemburského. Poklad se ukrýval zhruba třicet centimetrů pod povrchem. Archeologové následně místo prohledali a objevili další jednu minci. Všechny spadají do poloviny 14. století. Jejich dochování je na horské nepříznivé podmínky tohoto kraje velmi vysoké, některé z nich mají dokonce zachovaný i původní mincovní lesk.

O konzervaci a očištění mincí i keramické nádoby se postará restaurátor Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy v Turnově. Poté groše převezmou numismatici z Národního muzea, kteří je odborně posoudí. „Návštěvnické veřejnosti nález představíme v turnovském muzeu od února 2019 na mimořádné výstavě,“ uvedl Jan Prostředník, kurátor sbírkových fondů archeologie.

Totožnost nálezce ani přesné místo objevu nehodlá Muzeum Českého ráje ani Liberecký kraj pro jistotu zveřejňovat. „Jsme si vědomi toho, že bychom zveřejněním vyvolali zájem hledačů pokladů a tomu musíme zabránit,“ vysvětlila radní Květa Vinklátová. Nálezci zároveň vyjádřila poděkování. „Kromě zákonem dané odměny, jejíž výše se odvíjí od hodnoty nálezu, rozhodne Rada Libereckého kraje o výši další mimořádné odměny. Chceme tím motivovat případné další nálezce historických artefaktů, aby nálezy odevzdávali a ty tak zůstaly zachovány pro další generace a nezmizely v soukromých sbírkách u nás či v zahraničí,“ dodala.

Autoři | Foto Muzeum Českého ráje

Štítky poklad, nález, mince, groše, muzeum, Muzeum Českého ráje v Turnově, Jan Lucemburský, Václav II. Český, Národní muzeum, Květa Vinklátová, Liberecký kraj, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nálezce objevil přes 150 mincí ze 14. století. Poklad předal muzeu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.